1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU:ssa elätellään toiveita Lissabonin sopimuksen puolesta

Valtionjohtajat pitivät EU-huippukokouksen päätöspäivänä yllä toivetta, että Irlannin kansanäänestyksessä hylkäämä Lissabonin sopimus voisi vielä tulla voimaan. Mitään uhkavaatimuksia ei kuitenkaan esitetty. EU:n huippukokous Brysselissä päättyi tänään.

EU-maat käsittelevät sopimusta seuraavan kerran lokakuun huippukokouksessa. Sopimuksen ratifiointia aiotaan jatkaa niissä seitsemässä maassa, joissa näin ei ole vielä tapahtunut.

Erimielisyyttä unionin laajenemisen tulevaisuudesta EU:n johtajat ovat erimielisiä siitä, voiko Euroopan unioni jatkaa laajenemistaan ilman Lissabonin sopimusta. Muun muassa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on sanonut pitävänsä ajatusta uusien maiden liittämisestä EU:hun mahdottomana, jos Lissabonin sopimusta ei saateta voimaan. Samoilla linjoilla on ollut Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka mukaan nyt voimassa oleva Nizzan sopimus rajoittaa EU-maiden määrän 27:ään. Puolan presidentti Donald Tusk ei hyväksy Sarkozyn puheita. Tuskin mielestä olisi outoa, jos Irlannin kansanäänestyksen tulos tekisi Kroatian, Serbian tai Ukrainan EU-jäsenyydestä mahdotonta. Presidentti Tarja Halonen on toiveikkaampi asian suhteen. Brysselissä toimittajille puhuneen Halosen mukaan EU:n laajeneminen voi jatkua Nizzan sopimuksen voimassa ollessa. Hänen mukaansa uusien maiden hyväksyminen unioniin voi jatkua aivan kuten tähän asti on kaavailtukin. Myös Tshekin kanta sopimukseen vielä epävarma

Brysseliin kokoontuneet EU-johtajat mukautuivat Tshekin vaatimuksiin huippukokouksen päätösasiakirjassa. Huippukokouksen julkilausumaan lisättiin maininta siitä, ettei Lissabonin sopimuksen käsittelyä Tshekissä voida jatkaa ennen kuin perustuslakituomioistuin on todennut, ettei se ole ristiriidassa maan perustuslain kanssa.

Tshekki saattaa siis jättää Lissabonin sopimuksen hyväksymättä, vaikka maan pääministerin Mirek Topolánek on vakuutteli Brysselissä olevansa sopimuksen puolella.

Ruuan ja polttoaineiden hinnannousua hillitään Kokouksen toisena pääaiheena olivat elintarvikkeiden ja polttoaineiden viime aikojen voimakas hinnannousu. Hintojen nousun vaikutuksia pyritään lievittämään lisäämällä kehitysapua ja EU:n sisällä ilmaiseksi jaettavaa ruoka-apua 300 miljoonasta 500 miljoonaan euroon. Myös veromuutoksia harkitaan. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy puhui torstaina kohonneiden kulujen korvaamisen puolesta, Ruotsi ja monet muut maat olivat hänen esityksiään vastaan. Ulkoministereiden kokouksessa sovittiin, että EU:n Kosovon operaatio käynnistyy lopultakin YK:n suojissa ja että Kuuban vastaisia talouspakotteita aletaan hiljalleen purkaa. DPA, AP, YLE Uutiset