1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK tuomitsi sotien raiskaukset sotarikoksiksi

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, joka vaatii kaikkien sotien osapuolia lopettamaan välittömästi seksuaalisen väkivallan siviilejä vastaan.

Yksimielinen päätöslauselma uhkaa epäsuorasti, että sodissa raiskauksiin syyllistyneet voivat joutua sotarikollisina kansainvälisen tuomioistuimen eteen.

Seksuaalinen väkivalta on ase, päätöslauselmassa sanotaan. Sillä nöyryytetään, hallitaan, pelotellaan ja erotetaan ihmisiä omista yhteisöistään.

Turvallisuusneuvoston istuntoa osan aikaa johtaneen Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen mukaan päätöslauselmalla tunnustetaan, etteivät sotien seksuaalirikosten kohteena ole vain yksilöt vaan niillä pyritään horjuttamaan kokonaisten kansojen turvallisuudentunnetta ja vakautta.

Tuore päätöslauselma mahdollistaa järjestelmällisen tiedonkeruun näistä julmuuksista, Rice sanoi.

Sodat vaarallisempia naisille kuin sotilaille YK:n rauhanturvajoukkojen entinen komentaja Patrick Cammaert puolestaan arvioi, että nykyiset sodat ovat vaarallisempia naisille kuin sotilaille. Liberiassa vastikään 2 000 naiselle ja tytölle tehdyn kyselyn mukaan 75 prosenttia oli raiskattu maan sisällissodan aikana.

Muina viime vuosien pahimpina alueina mainittiin muun muassa entinen Jugoslavia, Darfur ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Turvallisuusneuvosto on huolissaan myös YK:n rauhanturvaajien seksuaalirikoksista. Päätöslauselmassa kehotetaan YK:n pääsihteeriä Ban Ki-Moonia laatimaan ensi vuodeksi raportti rauhanturvaajien ohjenuorien tiukentamiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiitti päätöslauselmaa tuoreeltaan. Sen mukaan lauselma on historiallinen saavutus järjestölle, joka on liian usein unohtanut naisten ja tyttöjen kärsimkset maailman konflikteissa.