USA ja Vietnam lääkitsevät suhteitaan sairaalalaivalla

Yhdysvaltain laivaston sairaalalaiva on ankkuroitunut vietnamilaiseen satamaan tarjotakseen puolentoista viikon ajan hoitoa paikallisille potilaille.

Aluksen yhdysupseerin David Bennetin mukaan sairaaladiplomatia on huima harppaus maiden uusien suhteiden luomisessa. Hallituksilla on ollut vastaavaa yhteistyötä viimeksi vuonna 1975, hän muistuttaa.

Myös ankkuripaikka on symbolinen: eteläinen Nha Trangin satamakaupunki, jossa Yhdysvalloilla oli suuri sotilastukikohta Vietnamin sodan aikana. Ensimmäinen potilas puolestaan oli 82-vuotias Ngo Kim Hung, veteraani ja lääkäri, joka taisteli Ranskaa ja Yhdysvaltoja vastaan.

Valkokylkiseksi maalattu, suurin punaisin ristein merkitty USNS Mercy on entinen säiliöalus. Sen uumenissa Ngo Kim Hungilta leikattiin sappirakko.

- Sota on menneisyyttä. Molemmat kansat katsovat nyt tulevaisuuteen, hän sanoi.

Mercy-aluksella tehdään huulihalkioleikkauksia

Mercy on suunniteltu tuomaan apua sotilaille ja luonnonkatastrofien uhreille. Leikkausten lisäksi aluksessa on tilat ja laitteet muun muassa röntgen- ja magneettikuvaukseen ja palovammojen hoitoon.

Yhdysvaltain lääketieteellinen apuprojekti toi torstaina Vietnamiin myös republikaanien presidenttiehdokkaan John McCainin vaimon Cindy McCainin.

Hän kuuluu hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Hymyn johtokuntaan. Järjestö tarjoaa apua lapsille, joilla on kasvojen epämuodostumia, esimerkiksi huulihalkioita. Viikonlopun aikana tehdään yli 90 leikkausta juuri Mercy-aluksella.

Vietnamin ja Yhdysvaltain lähentyminen jatkuu korkealla tasolla, kun pääministeri Nguyen Tan Dung vierailee ensi viikolla Yhdysvalloissa ja tapaa presidentti George Bushin.