1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Abbas uusii turvallisuusjoukkojaan

Palestiinalaispresidentti Mahmoud Abbas uusii turvallisuusjoukkojaan siirtämällä vanhoja kenraaleita eläkkeelle ja siirtämällä järjestyksenvalvontaa erityisyksikölle.

Abbasin haastattelujen ja uutistoimisto Reutersin näkemien asiakirjojen perusteella eläkkeelle on siirtynyt jo tuhansia korkea-arvoisia upseereja, jotka nousivat asemiinsa Jasser Arafatin vallan aikana.

Abbas on vauhdittanut heidän lähtöään tarjoamalla palkan veroisia eläkkeitä ja viime hetken ylennyksiä. Tavoitteena on karsia turvallisuusjoukoista 30 000 jäsentä.

Toinen uudistus ovat siviilipukuiset ehkäisevän toiminnan turvallisuusjoukot, joiden laajat valtuudet ovat osittain päällekkäiset poliisin kanssa. Ne voivat muun muassa perustaa omia pidätyskeskuksia.

Abbasin Fatah-järjestön kanssa kilpaileva Hamas-järjestö pitää uusia joukkoja salamyhkäisenä hankkeena suojella Abbasin saamaa lisävaltaa.

Koska palestiinalaisparlamenttia lamaavat järjestöjen vihanpito ja se, että Israel on pidättänyt monia kansanedustajia, Abbas ja hänen hallituksensa ovat siirtäneet tai siirtämässä monia sen valtaoikeuksista itselleen, asiakirjoista ilmenee.