1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ja Etelä-Korea sopuun naudanlihasta

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat päässeet sopuun naudanlihan kauppaa koskevissa neuvotteluissa. Sovun toivotaan laannuttavan viikkoja kestäneet mielenosoitukset, jotka ovat ajaneet Etelä-Korean hallituksen ahdinkoon.

Tulevaisuudessa Yhdysvallat saa viedä Etelä-Koreaan naudanlihaa, joka on peräisin alle 30 kuukauden ikäisistä yksilöistä. Myös naudan päiden, selkäydinten, pienten suolien ja nielurisojen tuonti kielletään.

Huoli amerikkalaisen tuontilihan turvallisuudesta on johtanut Etelä-Koreassa poliittiseen kriisiin. Viikkoja jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät viime viikonloppuna järjestettyyn 80 000 ihmisen mielenosoitukseen. Perjantaina Etelä-Korean presidentti Lee Myung-Bak kertoi erottavansa kriisin takia seitsemän korkea-arvoista neuvonantajaansa. Mielenosoitukset alkoivat huhtikuussa, kun Etelä-Korea ilmoitti poistavansa lähes kaikki yhdysvaltalaisen lihan tuontia koskevat rajoitukset. Maa on rajoittanut naudanlihan tuontia vuodesta 2003 lähtien. Syy rajoituksille on Yhdysvalloissa tuolloin esiintynyt hullun lehmän tauti. AP, AFP