1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Druidit juhlivat kesäpäivänseisausta Stonehengessä

Englannin ikiaikaisella Stonehengen kivimonumentilla juhlittiin lauantaiaamuna kesäpäivänseisausta. Vuoden pisin päivä toivotettiin tervetulleeksi torven töräyksin auringon noustessa kello 4.58, vaikka aurinko olikin märkien pilvien peitossa.

Vanhan kelttiuskonnon papit, druidit, johtivat juhlamenoja. Tapahtuma houkuttelee joka kesä Stonehengeen myös historianharrastajia ja pelkästään uteliaita matkalaisia.

Stonehengen ylläpidosta vastaavan English Heritage -järjestön mukaan ihmisiä oli paikalla 30 000 eli enemmän kuin viiteen vuoteen. 80 kilometrin päästä Oxfordista Stonehengeen pyöräillyt 26-vuotias Peter Rawcliffe kertoo tulleensa 5 000 vuotta vanhoille paasille nyt kolmatta kertaa.

- Taidan olla kaappidruidi. Suurimman osan vuotta teen työtäni leikkikalujen suunnittelijana, mutta kesäpäivänseisaus herättää minussa uinuvan hipin. Tämä on maaginen kokemus, Rawcliffe sanoi.

Stonehengen 17 hiekkakivijärkälettä ja niiden päällä olevat vaakasuorat paadet on aseteltu niin, että kesäpäivänseisauksen aikana ne katsovat auringonnousuun. Siitä Stonehengen arvoituksen pohtijat ovat päätelleet, että muinaiset asukkaat tarkoittivat rakentaa observatorion tai auringolle omistetun temppelin.

Stonehenge on yksi YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tunnetuimpia maailmanperintökohteita. Se pääsi myös nykymaailman seitsemän ihmeen joukkoon, kun kansainvälisen yleisöäänestyksen tulokset julkaistiin vuosi sitten.