Tutkimus: Lempeä kamppailulaji auttaa unettomuuteen

Yhdysvaltalaistutkimus on löytänyt itämaisesta kamppailulajista helpon ja tehokkaan avun ikääntyvien ihmisten unettomuuteen.

Ulkomaat

Losangelesilaisen Kalifornian yliopiston UCLA:n tutkijat havaisivat, että taiji, 2 000 vuotta vanhan kiinalaislajin läntinen versio, auttoi suurta osaa tutkimukseen osallistuneista 59 - 85-vuotiaista ihmisistä nukahtamaan. Tutkimuksen johtajan, psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professorin Michael Irwinin mukaan 58 prosentilla kuusikymppisistä tai sitä vanhemmista yhdysvaltalaisista on nukahtamisvaikeuksia. 85 prosentilla ei ole niihin mitään hoitoa. Lääkkeitä saavat puolestaan saattavat kärsiä sivuvaikutuksista.

UCLA:n 112 koehenkilön ryhmä jaettiin satunnaisesti kahteen osaan. Toinen puolikas teki 25 viikon ajan yksinkertaisia taiji-liikkeitä, toinen sai suusanallista opastusta muun muassa stressin hallinnasta ja ravinnosta.

Taiji-ryhmä sekä alkoi nukkua paremmin että olla päivällä virkeämpi kuin vertailuryhmä. Unen laatu parani, kesto piteni ja häiriöt vähenivät, taiji-ryhmä arvioi omaa oloaan.

Liikuntaa on vanhastaan pidetty hyvänä unen antajana, mutta mitä vanhempi ihminen on, sitä epätodennäköisemmin hän pystyy rehkimään itsensä uneen. Taijin liikkeet ovat lempeitä ja hitaita ja sopivat kaikille, Irwin sanoo.

Hän löysi lajilla suotuisia terveysvaikutuksia jo viime vuonna. Silloin tutkimus osoitti, että laji kohentaa vyöruususta kärsivien ikäihmisten immuunijärjestelmää. UCLA:n muissa tutkimuksissa taiji on osoittautunut tehokkaaksi myös jännityspäänsäryn helpottajana.

Uusin tutkimus julkaistaan unitutkimukseen keskittyvässä Sleep-tiedelehdessä.

Lähteet: YLE Uutiset