1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zimbabwen oppositioehdokas Tsvangirai vetäytyy presidentinvaaleista

Zimbabwen opposition presidenttiehdokas Morgan Tsvangirai on vetäytynyt vaaleista väkivallan takia.

Oppositiopuolue MDC:tä edustavan Tsvangirain mukaan vapaiden vaalien pitäminen on nykyoloissa mahdotonta. Tsvangirai sanoo, ettei MDC-puolue voi pyytää zimbabwelaisia äänestämään vaaleissa henkensä uhalla.

MDC ei aio osallistua presidentti Robert Mugaben julistamaan sotaan, Tsvangirai sanoo, ja kehottaa YK:ta ja Afrikan unionia väliintuloon "kansanmurhan" pysäyttämiseksi Zimbabwessa.

Morgan Tsvangirai kertoi tiedotustilaisuudessa maan pääkaupungissa Hararessa aikovansa esittää keskiviikkona suunnitelmansa siitä, miten hän aikoo edetä tilanteessa.

Zimbabwen poliittisessa kriisissä välittäjänä toiminut Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki kehotti Tsvangirain ilmoituksen jälkeen oppositiota neuvottelemaan Mugaben hallituksen kanssa ratkaisun löytämiseksi.

Tsvangirai ilmoitti vetäytymisestään sen jälkeen, kun Zanu-PF:n kannattajat olivat estäneet opposition vaalitilaisuuden Hararessa.Lyömäasein varustautuneet nuoret miehet pystyttivät katusulkuja estääkseen opposition kannattajia kokoontumasta.

Nuorukaisjoukko kävi myös paikalla olleiden toimittajien kimppuun ja hääti eteläisen Afrikan maiden vaalitarkkailijat tiehensä.

Myöhemmin MDC-puolue kertoi armeijan helikoptereiden partioivan Hararen ja toiseksi suurimman kaupungin Bulawayon yllä. Puolueen mukaan tuhannet hallitsevan Zanu-PF-puoleen riehuvat Hararen keskustassa ja hyökkäilevät MDC:n kannattajien kimppuun. Zimbabwe on käytännössä sotilasvallan alla, MDC totesi.

Morgan Tsvangirain mukaan 86 opposition kannattajaa on kuollut ja 200 000 joutunut pakenemaan kotoaan maaliskussa järjestetyn ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeisessä väkivallassa.

Tsvangirai voitti presidentinvaalien ensimmäisen vaalikierroksen maaliskuussa, mutta äänet eivät riittäneet suoraan voittoon. Vaalien toinen kierros on määrä järjestää perjantaina. Zimbabwen oikeusministeri Patrick Chinamasa sanoi odottavansa Tsvangirain kirjallista ilmoitusta vetäytymisestä. Jos ilmoitusta ei tule, vaalit järjestetään perjantaina suunnitellusti, Zanu-PF-puoleen Chinamasa sanoi. Oppositiolle tukea maailmalta Yhdysvallat on valmis ottamaan Zimbabwen vaalikriisin esille YK:n turvallisuusneuvostossa tämän viikon alulla. Mugaben ei voidaa antaa sortaa Zimbabwen kansaa loputtomiin, Valkoisen talon edustaja sanoo. Valkoinen talo vaatii presidentti Robert Mugaben hallitusta ja hallituksen lukuun toimivia "roistoja" lopettamaan väkivallan. Yhdysvaltain mukaan kaikkien osapuolten pitäisi pystyä osallistumaan vaaleihin ilman hallituksen harjoittamaa uhkailua. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan Zimbabwen vaalien alla levinneet väkivaltaisuudet ovat ”hyvin huolestuttava” ilmiö. Hän vaatii väkivallan ja painostuksen lopettamista välittömästi. Britannian mukaan presidentti Mugaben hallitus ei voi enää oikeutetusti hallita Zimbabwea sen jälkeen, kun opposition MDC-puolue vetäytyi vaaleista. Britannian ulkoministeri David Miliband sanoi Mugaben toimien rikkovan Zimbabwen perustuslakia ja ilmoitti Britannian tukevan erittäin voimakkaasti pyrkimyksiä saada Zimbabwen tilanne YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn huomenna. EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi Zimbabwen vaaleista tulleen "demokratian irvikuvan". Solana sanoi ymmärtävänsä Morgan Tsvangirain päätöstä vetäytyä vaaleista. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan presidentti Mugabe käyttää väkivaltaa vaientaakseen Zimbabwen kansan. AP, Reuters, AFP, YLE Uutiset