1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Greenpeace lensi ilmalaivallaan Olkiluodossa

Ympäristöjärjestö Greenpeace on lentänyt varhain tiistaiaamuna ilmalaivallaan Olkiluodon alueella. Se, kuinka lähelle ydinvoimalatyömaata järjestö on aluksellaan päässyt, on kuitenkin epäselvää.

Kotimaan uutiset

Greenpeacen ydinvoimavastaavan Lauri Myllyvirran mukaan ilmalaiva liikkui muutaman kilometrin päässä voimalatyömaasta, kuitenkin selvästi voimalaitosalueen ulkopuolella hieman ennen kuutta aamulla.

Teollisuuden Voiman yritysturvallisuudesta taas kerrotaan, ettei siellä ilmalaivaa ole edes havaittu. Osaston päällikkö Petri Leppimäki arvioi ilmalaivan lentäneen reilusti kymmenen kilometrin päässä voimalaitoksesta.

Rikoskomisario Hans Vuoti Rauman poliisista tyytyy toteamaan, ettei poliisi tässä vaiheessa kommentoi, onko alueella lennetty vai ei.

Voimalaitostyömaata suojaa lentokieltoalue, jota TVO:n yritysturvallisuuden yksikkö valvoo ympäri vuorokauden.

Greenpeacen tarkoituksena on herättää keskustelua rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -ydinreaktorin ympäristövaikutuksista. Greenpeacen mukaan reaktorista annetut lupaukset ilmastopäästöjen vähentämisestä, halvasta sähköstä ja onnettomuusriskin minimoinnista ovat perättömiä.

Ilmalaivansa kyljessä järjestö kutsuu reaktoria emämunaustakin pahemmaksi virheeksi. Greenpeace vaatiikin töiden keskeyttämistä Olkiluodossa.

Greenpeace seuraa 44-metrisellä ilmalaivallaan Olkiluoto 3 -reaktorin rakentajaa, ranskalaista Arevaa ympäri maailman. Ilmalaivan voi nähdä seuraavan kerran Helsingissä keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna, mikäli sää sallii.

Ranskassa ydinvoimalan rakentaminen keskeytetty

Samaan aikaan, kun ilmalaiva lensi Olkiluodon alueella, aktivistit ovat Greenpeacen mukaan Ranskan Flamanvillessä estäneet rakennustöiden jatkamisen ydinvoimalatyömaalla.

Ranskan viranomaiset keskeyttivät rakennustyöt kuukausi sitten turvallisuusongelmien vuoksi, mutta nyt niitä oli tarkoitus jatkaa. Aktivistien mielestä kaikkia puutteita ei ole osoitettu korjatuiksi. Greenpeacen mukaan reaktori on samanlainen kuin Olkiluotoon rakennettava.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi