1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Neandertalilaiset yllättivät tutkijat taidoillaan

Neandertalinihminen oli taidoiltaan paljon kehittyneempi kuin tutkijat ovat aiemmin olettaneet, kertovat tuoreet arkeologiset löydöt.

West Sussexin kreivikunnasta Etelä-Englannista paljastunut neandertalilaiskylä on ajalta, jolloin nenadertalinihmiset olivat jo alkaneet kadota Euroopasta. Tutkijoiden yllätykseksi kylä osoittautui kukoistavaksi ja sen asukkaat käsiltään sangen taitaviksi.

Pulborough'n kylä on tunnettu yli sadan vuoden ajan, mutta vasta nyt kävi selväksi, miten merkittäviä sieltä löytyneet työkalut ovat. Tohtori Matthew Pope Lontoon yliopistosta kertoo, että niiden kokoelma on mitä monipuolisin ja kehittynein.

Englannin kulttuuriperintöä vaalivan English Heritage -järjestön rahoittama Lontoon yliopiston ja Sussexin arkeologisen järjestön tutkimusryhmä tekee alueella ensimmäistä järjestelmällistä kartoitusta. Alueen rakennustöissä on aiemmin löytynyt noin 2 300 hyväkuntoista kivityökalua 35 000 - 42 000 vuoden takaa. Vain joitakin vuosituhansia myöhemmin neandertalilaiset katosivat alueelta iäksi.

Arkeologit kuvailevat Pulborough'n löytöjä täydelliseksi aseistukseksi. Erityisen ihastuneita tutkijat ovat pitkiin, suoriin teriin, joita neandertalilaiset lienevät käyttäneet luun ja nahan muokkaamiseen sekä keihäiden kärkinä.

Syvimmistä kerroksista on löytynyt myös kehittymättömämpiä työkaluja, mikä kertoo paikan olleen pitkään suosittu asuinpaikka. Pope arvelee, että kukkulalta oli hyvä seurata tasangolla vaeltelevaa riistaa.

Kaivaukset antavat olettaa, ettei kylä ole ainutlaatuinen. Samantapaisia halkeamia on muuallakin Etelä-Englannin hiekkakivimaastossa. English Heritage on aloittamassa niiden kartoittamisen.