1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen avustustyöntekijä: Myanmarissa palaillaan jo arkeen

Myanmarin hirmumyrskystä kärsineellä alueella avustusjärjestöjen toiminta on päässyt vauhtiin ja apua saapuu paikalle. Punaisen Ristin avustustyöntekijä Marja-Leena Oraby kertoo, että osa myrskystä selvinneistä ihmisistä on jo asettunut arkielämään.

Ulkomaat

- Ihmiset olivat korjanneet tilapäisesti omia asumuksiaan. Torit ja kaupat olivat auki, Oraby kertoo.

Oraby on juuri palannut tutustumiskäynniltä myrskyssä kärsineeltä Iravadijoen suistoalueelta takaisin pääkaupunki Yangoniin. Oraby korostaa, että hän ei käynyt kenttämatkallaan kaikkein pahimmilla tuhoalueilla, joissa tulvavesi vei kaiken mennessään. Pelkkä myrskytuulikin tosin ehti tehdä suistoalueella mittavaa tuhoa.

- Tällä hetkellä kipeimmin tarvitaan majoitustiloja ja puhdasta vettä. Yhä enemmän alkaa tulla myös lääkintätarpeet esille: tuhoutuneeseen terveydenhoitojärjestelmään pitäisi saada apua, Oraby sanoo.

Myanmarin historian suurimmasta luonnononnettomuudesta selviytyneet runsaat pari miljoonaa ihmistä ovat toistaiseksi säästyneet vakavilta epidemioilta. Kansainväliset järjestöt ovat myös tuhoalueella valmiina auttamaan. Marja-Leena Oraby kertoo, että tuhoalueella kulkee eri järjestöjen liikuteltavia klinikoita, jotka antavat ihmisille hoitoa.

Orabyn mukaan Myanmarin hallitus ei näytä enää asettavan esteitä avustusjärjestöjen toiminnalle. Iravadijoen hankalakulkuinen suistoalue vaikeuttaa kuitenkin avustusten kuljettamista.

- Mekin löysimme sieltä kaksi kylää, missä kukaan ei ollut vielä käynyt. Siellä on varmasti vieläkin tällaisia paikkoja, Oraby mainitsee.

Myanmarissa riehui hirmumyrsky Nargis toukokuun alussa. Luonnonkatastrofi surmasi tai jätti kadoksiin 133 000 ihmistä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi