Suomen ja Viron yhteistyötä halutaan tiivistää

Suomen ja Viron suhteita pohtineet selvitysmiehet esittävät maiden välille tiiviimpää yhteistyötä erityisesti tieteessä ja teknologiassa.

Suomen entinen Viron-suurlähettiläs Jaakko Blomberg ja Pohjoismaiden investointipankin varatoimitusjohtaja Gunnar Okk ehdottavat selvityksessään Suomen ja Viron yhteisen koulutus- ja tutkimusalueen perustamista.

Alueen koordinointia varten voitaisiin perustaa erityinen tiede-, teknologia- ja kehitysneuvosto. Neuvoston yhteydessä toimisi vakituinen sihteeristö.

Laajassa selvityksessä on kaikkiaan 55 suositusta eri aloilta. Selvitysmiehet luovuttivat raporttinsa Suomen pääministeri Matti Vanhaselle ja Viron pääministeri Andrus Ansipille keskiviikkona Helsingissä. Yhteiset sähkömarkkinat ja ydinvoimala? Energia-alalla selvitysmiehet esittävät Suomen ja Viron kantaverkkojen yhdistämistä yhteiseksi sähkömarkkina-alueeksi Estlink 2 -merikaapelin rakentamisen jälkeen. Verkkojen yhdistämisen jälkeen Suomi ja Viro voisivat rakentaa ydinvoimalan Viroon yhteishankkeena. Selvitysmiehet parantaisivat maiden välisiä liikenneyhteyksiä perustamalla Helsingin ja Tallinnan välille junalauttayhteyden. Lautta kytkisi Helsingin suunniteltuun Rail Baltica -rataan, joka yhdistää Tallinnan Keski-Eurooppaan. Kulttuurin alalla selvitysmiehet esittävät suomalais-virolaisen kulttuurirahaston perustamista. Helsinkiin ehdotetaan Viron kulttuurikeskuksen perustamista. Tallinnaan perustettaisiin Suomen kulttuurikeskus. YLE Uutiset