1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaistutkijat keksivät uuden keinon syövän hoitoon

Suomalaistutkijat ovat keksineet uuden keinon syöpätautien hoitoon. Helsingin yliopiston tutkijat ovat eristäneet proteiinin, joka säätelee verisuonten kasvamista syöpäkasvaimiin. Uuden lääkemolekyylin ansiosta syöpäkasvain ei saa happea tai ravinteita, mikä estää kasvainta kasvamasta tai luomasta etäispesäkkeitä.

Helsingin yliopiston syöpäbiologian tutkimusohjelman tutkijat onnistuivat kokeellisessa mallissa estämään tehokkaasti syöpäkasvaimien kasvun.

Kiinteät syöpäkasvaimet tarvitsevat verisuonia kasvaakseen. Ilman verisuonien kuljettamaa happea ja ravinteita syöpäkasvaimen kasvu hidastuu tai se saattaa jopa pysähtyä. Juuri tähän pyritään Helsingin yliopiston tutkijoiden löydöllä, joka estää verisuonien kasvun syöpäkasvaimeen.

Nykyään potilaskäytössä on muutamia verisuonten kasvua estäviä hoitoja. Uusi hoito lisäisi akatemiaprofessori Kari Alitalon mukaan jo olemassa olevien hoitojen tehoa.

Kyseessä olevaa lääkeainetta on tutkittu aikaisemmin imusuonten kasvun estäjänä. Imusuonet toimivat kasvaimen leviämisreittinä muualle elimistöön.

Yhdysvaltailainen lääkeyhtiö on ostanut keksinnön Helsingin yliopistolta ja valmistelee lääkeainetta ensimmäisiä potilaskokeita varten.

Tutkija Tuomas Tammela arvelee potilaskokeiden alkavan muutaman vuoden päästä, mistä on tosin vielä matkaa laajamittaiseen hoitokäyttöön. Tammela muistuttaakin, että kyseessä on hyvin kokeellinen alustava löytö.