1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina kiistää moitteet olympialaisten politisoinnista

Kiina kiistää, että se liittäisi politiikan Pekingin olympialaisiin. Kansainvälinen olympiakomitea moitti maata kiinalaisen viranomaisen puheista, jotka koskivat Tiibetiä ja dalai lamaa.

Kiina reagoi torstaina olympiakomitean kirjeeseen, jossa huomioitiin Tiibetin kommunistisen puolueen johtajan Zhang Qinglinin puhe. Puoluejohtaja puhui olympiasoihdun kulkemista juhlivassa seremoniassa Lhasassa Tiibetissä.

- Taivas Tiibetin yllä ei koskaan muutu. Punainen viisitähtinen lippu liehuu aina tämän maan yllä, Zhang totesi puheessaan.

Komitea on pahoillaan, että poliittiset lausunnot tehtiin kesken olympiasoihtuseremonian. Pekingin olympialaisia järjestävälle komitealle on lähetetty muistutus siitä, että politiikka ja urheilu on pidettävä olympialaisissa erillään.

Olympiatulen Tiibetin-vierailua, joka tehtiin lauantaina, pidettiin soihtuviestin arkaluontoisimpana vaiheena. Lhasassa puhkesi maaliskuussa raivokkaita mielenosoituksia Kiinan Tiibet-politiikkaa vastaan. Sen jälkeen olympiasoihtukulkue on nostattanut mielenosoituksia eri puolilla maailmaa.

Soihtuviestin piti alun perin kiertää Tiibetiä kolme päivää, mutta järjestäjät lyhensivät Kiinan maanjäristykseen vedoten vierailun yhteen päivään.