Ukkonen pysäytti Linnanmäen laitteet

Pääkaupunkiseudulla riehunut ukkonen on pysäyttänyt osan Linnanmäen laitteista. Toimitusjohtaja Risto Räikkösen mukaan sähköt katkesivat ukkosen vuoksi noin kymmenestä laitteesta. Kahteen laitteeseen jäi myös ihmisiä jumiin.

Kotimaa

Hurjakurussa kyytiläiset jäivät kuivaan uomaan, kun vedentulo lakkasi. Kieputtimessa ihmiset jäivät parin metrin korkeudelle jumiin sähkökatkon vuoksi. Tilanteesta ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa kyydissä olijoille.

Räikkönen kertoo, että varotoimena sähköt katkaistiin noin 15-20 minuutiksi myös muista Linnanmäen laitteista. Nyt virrat on jo palautettu laitteisiin. Salamointi ei ollut normaalia hurjempaa

Ukkonen on suonut sadetta pääkaupukilaisten niskaan kunnon annoksen. Ilmatieteen laitoksen arvioiden mukaan pääkaupunkiseudulla on paikoin ylletty jopa 20 millin sademääriin. Virallisia mittaustuloksia sateiden määristä saadaan iltayhdeksältä.

Salamoista ei Ilmatieteen laitokselta osattu kertoa tarkemmin, mutta niiden määrää ei luonnehdittu mitenkään tavattoman suureksi.

Paikoin kovistakin sateista ja ukonilmasta ei ole koitunut kuitenkaan tiettävästi juurikaan vahinkoa.

Helsingin pelastuslaitoksesta kerrotaan, että esimerkiksi kellariin tulvineesta vedestä oli tullut iltakuuteen mennessä vain yksi ilmoitus. Muutenkaan sateet ja ukkonen eivät olleet lisänneet pelastuslaitosten tehtävien määrää.

Pääkaupunkiseudun ukonilma näkyi pelastuslaitoksilla lähinnä palohälytinten laitevikailmoituksina.

Sadealue on siirtynyt itää kohti, ja muun muassa Porvoossa ja Kotkassa on saatu paikoin koviakin sateita.

Myös Lapissa on ollut tänään sateista, ja paikoitellen siellä on päästy 15 millin sadelukemiin.

Lähteet: YLE Uutiset