1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaiselokuvien musiikki mullistui 50 vuotta sitten

Kotimaisten elokuvien musiikissa tapahtui kummia viitisenkymmentä vuotta sitten. Tuolloin elokuvissa alkoi perinteisen sinfoniamusiikin lisäksi soida jazzia ja dodekafonisia sävellyksiä.

kulttuuri

Tutkija Anu Juva on väitellyt uudenlaisen musiikin tulosta kotimaiseen elokuvaan. Juvan mukaan 1950- ja 1960-lukujen taitteessa elokuvien äänimaailmaa uudisti muun muassa Matti Kassilan ohjaama Komisario Palmun erehdys. Siihen teki musiikin säveltäjä Osmo Lindeman.

- Äänen väri oli Lindemanille hyvin tärkeä. Hän käytti hyväkseen uutta instrumenttia, marimbaa, joka oli siihen aikaa Suomessa hiukan outo. Se teki salaperäisen vaikutuksen, kertoo Juva YLE Radio 1:n kulttuuriuutisten haastattelussa.

Matti Kassila ja Osmo Lindeman ideoivat elokuvan äänimaailmaa yhdessä. Elokuvaan päätyi muun muassa lasin helinää ja uhkaavasti kumisevia patarumpuja. Sekä Kassila että Lindeman halusivat uudistaa elokuvamusiikkia.

- Taustalla oli uupuminen vanhaan. Se oli yleistä kaikilla kulttuurin aloilla Suomessa. Sotaväsymyksestä oli päästy, ja nuori polvi halusi irtautua vanhasta ja tehdä jotain uutta. Tätä halusi myös kokenut ohjaaja Kassila, sanoo Juva.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi