Kauppakomissaari vaatii Venäjältä pikaisia päätöksiä puutulliasiassa

EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson vaatii Venäjältä ensi kuussa ratkaisua puutulliasiassa. Mandelson sanoi Yle-uutisten haastattelussa ymmärtävänsä Suomen teollisuuden huolen nousevista tullimaksuista.

Kotimaa

Kauppakomissaari Mandelson keskusteli puutullikysymyksestä Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa Hanti-Mansijskissa. Mandelsonin mukaan Medvedev sanoi, että puutullikeskusteluja pitää jatkaa heinäkuussa.

- Tämä on jatkunut liian pitkään. Se aiheuttaa todellisia vaikeuksia Suomen ja muun Euroopan teollisuudelle. Ei ole hyväksyttävää, että tällaista painetta pidetään yllä ilman pikaista ratkaisua, Mandelson sanoi Yle-uutisille.

Mandelson sanoo ymmärtävänsä Suomen teollisuuden huolen asiasta. Kauppakomissaarin mukaan kovat korotukset rampauttavat Suomen teollisuutta, haittaavat tuotantoa ja johtavat irtisanomisiin. Hänen mukaansa komissio on nyt tehnyt ongelman suhteen kaikkensa.

Kauttakulkumaksu keino kompensoida teollisuuden kustannuksia Mandelsonin mukaan Suomessa esiin nostetut venäläiselle kauttakulkuliikenteelle asetettavat maksut ovat yksi vastaus puutulleille. Ehdotettu kauttakulkumaksu ei hänen mukaansa niinkään olisi vastatoimi puutulleille, vaan keino kompensoida teollisuuden kohoavia kustannuksia. Puutullikiistan on arveltu voivan vaikeuttaa Venäjän tietä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Mandelson toisti näkemyksensä, että Venäjän jäsenyyden esteet ovat ratkaistavissa vuoden loppuun mennessä. Hän kuitenkin sanoi, että huolet myös muista kuin puuta koskevista vientitulleista voivat tehdä toiveet ratkaisujen löytymisestä tyhjiksi. Kauttakulkumaksujen käsittely vie aikaa

Torstaina keskusteluun nousseisiin kauttakulkumaksuihin on Mandelsonin mielestä vielä liian aikaista ottaa tarkemmin kantaa. Hän odottaa Suomen ottavan asian esille Euroopan komissiossa. Maksut tulkittaisiin hänen mukaansa valtion tukiaisiksi ja siksi niistä on keskusteltava Brysselissä.

Mandelson, Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana ovat Hanti-Mansijskissa EU:n ja Venäjän välisessä tapaamisessa, jossa Venäjän edustajia johtaa presidentti Dimitri Medvedev.

Lähteet: YLE Uutiset, Startel