Sukututkimuksen julkaisussa lain rikkomisen vaara

Tietosuojavaltuutettu on huolissaan sukututkimuksen yhteydessä kertyvien rekisterien käytöstä, kertoo Turun Sanomat. Tutkimustuloksia julkaistaan internetissä ja sukukirjoissa lain vastaisesti tietämättömyyden vuoksi.

Kotimaa

Tietojen julkaisemista on puitu oikeudessa tällä vuosikymmenellä kahdesti.

Toisessa tapauksessa tutkija tuomittiin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Sukututkimusseuran tietoon tulee vuosittain muutamia valituksia.

- Yleensä ongelmat koskevat henkilön syntymävuoden tai avioeron merkitsemistä, kertoo Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Pasi Kuusiluoma.

Tutkijan on lain mukaan ilmoitettava aikeistaan käsittelemilleen henkilöille, ja heillä on oikeus vaatia tietojaan poistettavaksi sukurekisteristä.

Tutkijalla on sananvapauteen kuuluva oikeus julkaista tiedot verkkojulkaisussa, jolle on nimetty vastaava toimittaja. Tutkijan omilla kotisivuillaan jakelema tieto sen sijaan on henkilötietojen sähköistä levittämistä.

Tutkijoille on nyt tarjolla ajankohtaista tietoa henkilötietojen käsittelystä. Sukututkimuksen toimiala on koonnut alan käytännesäännöt tutkijoille ja tietosuojavaltuutettu hyväksyi ne tämän kuun puolessavälissä.

YLE Uutiset Käy tutustumassa käytännesääntöihin (siirryt toiseen palveluun)