1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vähäinen D-vitamiini voi koitua kuusikymppisen kohtaloksi

Vähänlaisesti D-vitamiinia saavat kuusikymppiset saattavat kuolla aikaisemmin kuin samanikäiset, joiden veressä on runsaammin D-vitamiinia.

Ulkomaat

Itävaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini vaikuttaa hyvin laajasti ihmisen terveyteen. Vielä ei tosin ole osoitettu, että kuolleisuutta lisäisi juuri D-vitamiinin vähyys eikä jokin siihen liittyvä seikka.

Tutkimukseen osallistui 3 300 keskimäärin 62-vuotiasta miestä ja naista, jotka oli ohjattu sepelvaltimoiden varjoaineröntgenkuvaukseen. Keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana kuoli 737 potilasta eli noin viidennes. Kuolemista kaksi kolmannesta johtui sydän- ja verisuonitaudeista.

Henkilöt, joiden D-vitamiinin saanti oli vähäisintä, kuolivat seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin eniten D-vitamiinia saavat. Vähäinen D-vitamiinin saanti liittyi myös suurentuneisiin tulehduksista ja solujen vaurioista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksiin.

Pitkään D-vitamiinin vähyyden nähtiin haittaavan lähinnä luustoa, mutta uusien tutkimusten myötä se on liitetty mm. suurentuneeseen sydäninfarktien, joidenkin syöpien, verenpainetaudin ja metabolisen syndrooman vaaraan.

Lähteet: Duodecim

Lue seuraavaksi