Suomalaiset syövät lihaa enemmän kuin koskaan

Suomalaiset söivät lihaa viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Keskimäärin suomalainen söi viime vuonna reilut 76 kiloa lihaa, mikä on 3,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Parhaiten suomalaisille maistuu sianliha.

Myös vihanneksia syödään aiempaa enemmän, sillä niiden kulutus on kasvanut kuusi prosenttia vuodesta 2006.

Silloin vihannesten kulutus kuitenkin laski, joten vihreitä natustellaan nyt vain hieman enemmän kuin vuonna 2005. Kaikkiaan vihanneksia syödään vuodessa suomalaista kohden 68,6 kiloa.

Vihannesten lisäksi suomalainen syö 13,7 kiloa sitrushedelmiä, 36,3 kiloa muita tuoreita hedelmiä ja 6,2 kiloa hedelmäsäilykkeitä - kokonaisuudessaan noin seitsemän prosenttia aikaisempaa enemmän. Hedelmämehujen kulutus sen sijaan väheni jo toista vuotta peräkkäin.

Palanpainikkeeksi keskimääräinen suomalainen juo vuosittain 137,4 litraa maitoa, mikä on hieman aiempaa vähemmän. Täys- ja kevytmaidon sekä viilin ja piimän suosio on laskussa, sillä yhä useampi suosii rasvatonta maitoa ja jogurttia. Samalla tosin myös kermaa kulutetaan aikaisempaa enemmän.

Leipäpuolella ruis kirii vehnän etumatkaa. Kulutetuista viljoista 60 prosenttia eli 48 kiloa on kuitenkin edelleen vehnää. Kaikkiaan viljaa kulutetaan päätä kohden keskimäärin 80,1 kiloa.

Sokerit ja rasvat ovat pysyneet suomalaisten ruokapöydässä entiseen malliin. Voin sijasta kulutetaan kuitenkin enemmän kasvisöljyjä.

Tiedot käyvät ilmi maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken vuosittaisesta selvityksestä. Tiken tekemään ravintotaseeseen kuuluu yhteensä 11 ruoka-aineryhmää sekä juomat.