Betancourt ja 14 muuta siepattua vapaaksi Kolumbiassa

Kolumbian armeija on vapauttanut 15 vasemmistolaisen FARC-sissiliikkeen panttivankia. Heidän joukossaan on ranskalais-kolumbialainen poliitikko Ingrid Betancourt.

Ulkomaat

Betancourt matkustaa vielä torstaina Ranskaan, missä hän aikoo tavata presidentti Nicolas Sarkozyn. Betancourt'n mukaan hän on luultavasti hengissä ranskalaisten painostuksen vuoksi.

Mukana vapautetuissa on myös kolme Yhdysvaltain puolustusvoimien työntekijää ja 11 kolumbialaista sotilasta. Puolustusministerin mukaan kukaan ei loukkaantunut Kaakkois-Kolumbiassa suoritetussa operaatiossa.

46-vuotias Ingrid Betancourt on ollut Kolumbian kapinallisten FARC-sissien panttivankina vuodesta 2002 lähtien, jolloin hän pyrki Kolumbian presidentiksi vihreiden ehdokkaana. Sissiliike on piilotellut Betancourtia Kolumbian viidakoissa. Viime vuoden puolella Betancourtista levisi julkisuuteen video, jossa hän näytti laihalta ja huonokuntoiselta. Betancourtin kerrotaan kärsivän B-hepatiitista ja vakavasta ihosairaudesta.

Vapautusta kiiteltiin Betancourtin ja neljäntoista muun panttivangin vapautus on otettu ilolla vastaan ympäri maailmaa. Kolumbiaa ovat kiittäneet ja onnitelleet muun muassa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero, Yhdysvaltain presidentti George Bush ja ulkoministeri Condoleezza Rice sekä maan presidenttiehdokkaat John McCain ja Barack Obama, Vatikaani, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sekä Sveitsi. Sveitsi, Ranska ja Espanja ovat aiemmin yrittäneet vapauttaa Betancourtin tuloksetta. Kolumbian armeijan operaatio onnistui ilman laukaustenvaihtoa, kun sotilaat tekeytyivät FARC-sisseiksi. Kolumbian presidentti Àlvaro Uríbe vetoaa sisseihin, jotta nämä vapauttaisivat loput hallussaan olevat panttivangit. Uríben mukaan Kolumbian armeija olisi voinut halutessaan ampua kymmeniä sissejä vapauttamisoperaationsa yhteydessä, muttei tehnyt sitä rauhan toivossa. Vallankumoukselliset asevoimat eli FARC on pitänyt panttivankinaan arviolta 700:aa ihmistä, joista Betancourt on tunnetuin. FARC:n riveissä arvioidaan olevan 12 000 - 18 000 taistelijaa. Järjestön tukialueet sijaitsevat lähinnä Kaakkois-Kolumbian viidakoissa. 1960-luvulla perustettu FARC rahoittaa toimintaansa nykyisin hallitsemalla Kolumbian jättimäisiä kokaiinimarkkinoita.

Lähteet: Reuters, AP, YLE Uutiset