Hyppää sisältöön

YLEn omistuksesta löytyi harvinaisia rakennuspiirustuksia

Kun Yleisradion taidekokoelma luetteloitiin tänä keväänä, löytyi inventoinnin yhteydessä sarja alkuperäisiä rakennuspiirroksia, jotka Waldemar Aspelin oli tehnyt vanhasta Fabianinkadun toimitalosta.

Luetteloinnista vastaava konservaattori Hannele Heporauta suosittelee arvokkaiden piirrosten luovuttamista Rakennustaiteen museolle.

Yleisradion entinen toimitalo Fabianinkatu 15 rakennettiin alun perin pankkitiloiksi. Waldemar Aspelinin vuodelta 1901 olevissa rakennuspiirustuksissa näkyvät talon pankkiholvit ja vuosisadan alun sisustusratkaisut kaakeliuuneineen. Yksityiskohtaiset kuvat paljastavat arkkitehdin taitavan kädenjäljen.

Kaikkiaan piirroksia on viisi: kolme varastossa ja kaksi ripustettuna yhteen Pasilan Ison Pajan lehtihuoneista, kopiokoneiden yläpuolelle.

- Niiden rahallista arvoa on vaikea sanoa, mutta ne ovat hyvin tärkeät; Fabianinkadun talosta ei varmaankaan ole säilynyt muita piirustuksia. Nämä ovat yksi arvokkaimmista löydöistä mitä luetteloinnissa tuli vastaan, kertoo pääkonservaattori Hannele Heporauta John Nurminen Primasta.

Heporauta onkin ehdottanut, että piirrokset luovutettaisiin Suomen Rakennustaiteen museoon.

- Näin olen sanonut. Koen sen hyvin tärkeäksi, koska nämä ovat tärkeää tutkimusmateriaalia arkkitehtuurin tutkijoille ja täydentävät museon arkkitehtoonista aineistoa tuolta ajalta. Näitä aina kaivataan, koska ikävä kyllä piirustukset ovat usein tuhoutuneet talojen varastoissa, ullakoilla tai kellareissa. Piirrosten arvoa ei ole aina osattu arvioida tärkeäksi.

YLEn taidekokoelma on julkisen palvelun yhtiölle tyypillinen Hannele Heporaudan mukaan Yleisradion taidekokoelma on julkisen palvelun yhtiölle tyypillinen. Kokoelmaa on kartutettu vuosikymmenien aikana ja se sisältää erityyppisiä ja -tasoisia teoksia design-esineistä muotokuviin, veistoksiin ja tilataideteoksiin. Isossa yhtiössä on paljon taidetta - kulttuurilaitos tarvitsee kulttuuriesineitä ympärilleen. - 1900-luvun alussa oli vanhaa klassista suomalaista taidetta kultakehyksineen, myöhemmin 1960-70-luvulla hankittiin paljon grafiikkaa toimistotilojen sisustukseen. Myöhemmin teosten hankinta on ollut hajanaista, sitä ei voi pitää määrätietoisena, sanoo Heporauta. Kokoelman helmiä ovat vanhan taiteen teokset, erityisesti Aukusti Uotilan suuri öljyvärimaalaus Nuotanvetoa Korsikan rannalla, vuodelta 1886. Merkittävä on myös Ruotsin radion vuonna 1951 lahjoittama veistos, Carl Millesin Serpentindansare. Lisäksi Heporauta arvostaa johtajiston muotokuvien kokoelmaa. Ohjelmatyön ohessa on syntynyt taideteoksia

Oma lukunsa ovat ohjelmatyön yhteydessä syntyneet teokset, joita löytyy esimerkiksi lasten- ja nuortentoimituksen käytävältä.

- Tässä on Kylli-tädin onnittelukortti 25-vuotiaalle Lasten- ja nuortentoimitukselle. Ihana, Kyllille tyypillinen akvarellimaalaus: sulavasti tehty, iloiset värit ja tutut hahmot, Hannele Heporauta kuvaa.

Onnittelukortilla on kokoa kunnon taulun verran. Kuvassa on suuri ruusu onnittelutoivotuksineen sekä kolme marssivaa lapsihahmoa viulut kädessään. Alalaidassa kurkistaa tonttu.

- Konservaattorina suosittelisin teokselle huoltoa, että se eläisi eteenpäinkin sitä ansiokasta elämää, jonka se ansaitsee. Mutta hyvä että teos on tallessa täällä, toteaa Heporauta.

Yleisradion taidekokoelma luetteloitiin edellisen kerran 2000-luvun alussa. Tänä keväänä arvioitiin myös teosten kunnostustarve ja arvo.

.
.