1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Leikkiautovalmistaja ohitti General Motorsin Yhdysvalloissa

Matchbox- ja Hot Wheels -leluautojen myyntiä kasvattaneella leluyhtiö Mattelilla on ensimmäistä kertaa suurempi markkina-arvo kuin autovalmistaja General Motorsilla. General Motors on kärsinyt bensiihin hinnannoususta, jonka myötä oikeiden autojen ja rekkojen myynti on laskenut.

Mattelin markkina-arvo oli torstaina 6,23 miljardia dollaria, kun taas GM:n markkina-arvo oli 5,73 miljardia.

GM:n osakekurssi laski tällä viikolla alimmalle tasolleen sitten vuoden 1954. Eräs analyytikko oli sanonut, ettei yhtiön konkurssi ole mahdoton, jos automarkkinat jatkavat laskuaan. GM:n Yhdysvaltain yksikön myynti väheni kesäkuussa 18 prosenttia.

Mattel on ohittanut GM:n markkina-arvossa, vaikka Mattelilla itselläänkin on ollut vaikeuksia. Yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulos oli tappiollinen. Mattelin tulos tosin saattaa kääntyä positiiviseksi toisella neljänneksellä, kun taas GM:n tuloksen arvellaan olevan negatiivinen vielä ensi vuonnakin.

GM:n osake nousi torstaina 0,14 dollaria eli 1,4 prosenttia 10,12 dollariin New Yorkin pörssissä. Mattel puolestaan nousi 0,08 dollaria 17,22 dollariin osakkeelta. Tänään perjantaina New Yorkin pörssi on suljettu, sillä Yhdysvaltain markkinat ovat kiinni itsenäisyyspäivän vuoksi.

Startel