1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berliinissä avattiin Yhdysvaltain uusi Saksan-lähetystö

Berliinissä on avattu virallisesti Yhdysvaltain uusi Saksan-lähetystö. Avajaisseremonioihin osallistuvat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush, joka leikkasi avajaisnauhan kultaisilla saksilla.

Uusi lähetystö sijaitsee samassa osoitteessa, missä Yhdysvaltain Saksan-edustusto piti majaansa ennen toista maailmansotaa.

Alkuperäinen lähetystörakennus vaurioitui pahoin sodassa ja loputkin siitä purettiin Berliinin muurin tieltä. Paikka on Berliinin historiallisessa keskustassa kaupungin symbolin Brandenburgin portin lähellä.

- Tänään asetamme historiallisen palapelin viimeisiä palasia paikoilleen. Uusi Yhdysvaltain lähetystö Saksan pääkaupungissa, Euroopan sydämessä, joka on nyt kokonainen, vapaa ja rauhaisa, on suuren, jalon unelman toteutuma, Saksan yhdistymisen aikaan vuonna 1989 Yhdysvaltain presidenttinä istunut Bush sanoi avajaispuheessaan.

Yli 65 miljoonaa euroa maksanut ja neljä vuotta rakenteilla ollut lähetystö on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Berliinin viranomaiset ovat syyttäneet Yhdysvaltoja kaupungin arkkitehtuurin jyräämisestä.

Muun muassa Süddeutsche Zeitung -lehti on pilkannut suurta, kolkkoa ja luodinkestävin ikkunoin varustettua rakennusta "Brandenburginportin Fort Knoxiksi" Yhdysvaltain tunnetun sotilastukikohdan mukaan.

Yhdysvallat joutui rakennusvaiheessa luopumaan vaatimuksestaan aidata rakennukselle 30-metrinen suojavyöhyke, jonka tieltä olisi jouduttu raivaamaan puisto ja siirtämään pääkatu.

AP, AFP