Ruoka kallistunut Suomessa EU-keskiarvoa enemmän

Ruoka on viime aikoina kallistunut Suomessa enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Ruokalaskua kasvattavat erityisesti maitotaloustuotteet. Hintojen nousun arvioidaan jo vaikuttavan kulutustottumuksiin. Kuluneen vuoden aikana muissa euromaissa ruuan hinta on noussut keskimäärin kuusi ja puoli prosenttia, mutta Suomessa jo lähes kymmenen prosenttia.

Kotimaa

Vielä vuosi sitten Suomessa iloittiin siitä, että ruon hinta nousi hitaammin kuin muualla Euroopassa. Nyt tilanne on vähintään päinvastainen.

Viidentoista niin sanotun vanhan EU-maan joukossa ruoka kallistui kesäkuussa kaikkein vauhdikkaimmin Suomessa. Elintarvikkeiden hinnat nousivat täällä edellisvuodesta 9,5 prosenttia, kun nousuvauhti jäi muualla keskimäärin 6,4 prosenttiin.

Eniten kallistuivat maitotuotteet ja liha Eniten Suomen hintatasoa nosti maitotaloustuotteiden ja lihan kallistuminen, mutta myös rasvan ja vihannesten hinnat nousivat nopeammin kuin euroalueella keskimäärin. Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Ilkka Lehtisen mukaan jo kolmasosa reilun neljää prosentin inflaatiovauhdista selittyy ruoan kallistumisella. - Suomessa ruoan merkitys inflaatiossa oli pitkään hyvin pieni, lähes mitätön, mutta nyt tilanne on hyvin erilainen kuin moneen vuoteen, Lehtinen sanoo. Suomalaiskuluttajien kauppalaskua kasvattavat erityisesti maitotaloustuotteet, sillä niiden hinnat ovat nousseet viimeksi kuluneen vuoden aikana rajusti. Maidon merkitys on suuri myös siksi, että suomalaisille on perinteisesti maistunut kaikki, mitä maidosta tehdään. Esimerkiksi edamjuuston hinta on kohonnut kuluneen vuoden aikana liki kaksikymmentä prosenttia. Litra rasvatonta maitoa taas on kallistunut 25 prosenttia 90 senttiin. Litran jäätelöpakkauskin maksaa jo puolitoista euroa eli lähes viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Naudan paisti on kallistunut reilun viidenneksen ja kahden kilon vehnäjauhopaketti yli 40 prosenttia. Poikkeuksen tekee kurkku, jonka hinta putosi toukokuussa viidenneksen. "Hinta alkanee vaikuttaa kulutustottumuksiin"

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander pitää hintojen nousutahtia niin kovana, että sen pitäisi väistämättä alkaa vaikuttaa kulutustottumuksiin.

- Hintatason pitäisi alkaa vaikuttaa siihen, kuinka paljon syödään ja millaista ruokaa. Kalliimpien ruokien kulutus todennäköisesti vähenee, Kiander arvioi.

Suomalaisasiantuntijoilla ei ole selvää vastausta siihen, miksi kuluttajien ruokalasku on kasvanut niin paljon juuri Suomessa. Maa on ainakin niin pitkä ja kylmä, että kallistunutta energiaa kuluu ruoan tuottamiseen ja kuljetteluun enemmän kuin muualla.

Osa asiantuntijoista epäilee kaupan vetävän entistä isomman siivun välistä, osa taas syyttää teollisuutta. Ruoan arvonlisäverokin on eurooppalaisittain korkea, ja kaiken päälle suomalaisille näkyy maistuvan parhaiten se, mikä on kallistunut eniten.

Lähteet: YLE Uutiset