1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen vuoristoradat eri mallia kuin Tanskan turmarata

Suomalaishuvipuistoista ei tiettävästi löydy Tanskan onnettomuusradan kaltaista vuoristorataa. Neljä ihmistä loukkaantui vakavasti myöhään perjantai-iltana tivolissa sattuneessa onnettomuudessa Tanskassa Århusissa.

Kotimaan uutiset

Suomen huvipuistojen seitsemästätoista vuoristoradasta Tampereen Särkänniemen huvipuiston Tornado-vuoristorata on lähinnä Tanskan Kobra-rataa. Sekin on tyypiltään inverted eli riippuvarakenteinen.

Vuoristoradan vaunut kulkevat radan alapuolella ja matkustajien jalat roikkuvat vapaina. Särkänniemestä kuitenkin kerrotaan, että Tornadolla ja Kobralla on eri valmistajat ja erilainen kokoonpano. Kobran valmistaja on italialainen, Tornadon sveitsiläinen.

Alahärmän PowerParkista löytyy puolestaan tanskalaisradan kaima, Cobra-vuoristorata. Yhtäläisyyden turmaradan kanssa kuitenkin loppuvat nimeen, vakuuttaa monitoimipuiston johtaja Mikko Kiviluoma. PowerParkin Cobra on valmistettu hollannissa ja tyypiltäänkin se on täysin erilainen kuin tanskalaisrata.

Tivoliturma ei olekaan aiheuttanut suomalaishuvipuistoissa ylimääräisiä turvallisuustoimia.

- Tarkastuksia tehdään muutenkin koko ajan. Ja kyllä me ja valmistajat seuraamme jatkuvasti, mitä kansainvälisessä huvipuistotoiminnassa tapahtuu. Jos tulee tietoa riskeistä, vaarallinen laite otetaan heti käytöstä pois, Powerparkin Kiviluoma vakuuttaa.

Vaunu putosi radaltaan Århusissa

Tanskassa Århusissa neljä ihmistä loukkaantui myöhään perjantai-iltana vakavasti tivolissa sattuneessa onnettomuudessa.

Turma sattui, kun Frihedenin tivolin uudesta vuoristoradasta irtosi vauhdissa vaunu, joka putosi matkustajineen maahan.

Vuoristorata oli nimeltään Kobra, ja sen oli suunnitellut italialainen yritys. Rata on toistaiseksi poistettu käytöstä.

Onnettomuudessa loukkaantuneet parikymppiset kaksi naista ja kaksi miestä on viety sairaalahoitoon eikä heillä ole hengenvaaraa, kertoo sanomalehti Jyllands Posten. Suomen ulkoministeriön mukaan kaikki loukkaantuneet olivat tanskalaisia.

Onnettomuuden syy ei ole toistaiseksi selvillä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi