1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kallis ruoka ja öljy puhuttanevat G8-kokouksessa

Maailman johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän johtajat ovat alkaneet saapua Japaniin. Maanantaina alkavassa kolmipäiväisessä huippukokouksessa johtajat keskustelevat muun muassa öljyn ja ruoan korkeista hinnoista, epävakaasta maailmantaloudesta sekä ilmastonmuutoksesta.

G8-ryhmän muodostavat Britannia, Kanada, Italia, Japani, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat. Huippukokouksen yhteydessä järjestettävään ilmaston lämpenemistä ja köyhyyden vähentämistä käsittelevään kokoukseen osallistuu lisäksi 15 muun maan johtajia.

Japanin pääministeri Yasuo Fukuda on sanonut toivovansa G8-maiden pääsevän kokouksessa sopuun kasvihuonepäästöjen puolittamisesta vuoteen 2050 mennessä.

Ilmastonmuutoksen ohitse on kuitenkin asialistalla nousemassa ruoan ja öljyn hinnannousu ja hinnannousun vaikutukset maailmantalouteen. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi kokouksen alla uskovansa G8-johtajien pääsevän sopuun toimista ruoan hinnannousun hillitsemiseksi.

Hokkaidon saarella järjestettävässä kokouksessa käsiteltäneen myös ainakin Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa sekä Zimbabwen tilannetta. G8-maiden odotetaan tuomitsevan Zimbabwen presidentti Robert Mugaben hallinnon julkilausumassaan.

Bush tapaa Medvedevin presidenttinä ensimmäistä kertaa Huippukokouksen ohella maailman johtajat järjestävät useita kahdenkeskisiä tapaamisia. Sunnuntaina Japaniin saapunut Yhdysvaltain presidentti George Bush tapaa ennen maanantaina alkavaa kokousta Japanin pääministerin Yasuo Fukudan. Johtajat keskustelevat muun muassa Pohjois-Korean ydinasekiistasta. Bush tapaa kahden kesken myös Venäjän, Kiinan, Saksan, Intian ja Etelä-Korean johtajat. Venäjän uuden presidentin Dmitri Medvedevin Bush tapaa ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun Medvedev astui virkaan. Presidenttien asialistalla on ainakin Iranin ydinohjelma. Kokous käydään tiukasti vartioituna Yli 20 000 poliisia on saartanut kokouspaikan Hokkaidon saarella. Lisäksi saaren ylle on asetettu lentokieltoalue. Sadat mielenosoittajat ovat osoittaneet mieltään myös sunnuntaina kokouspaikkaa lähimpänä sijaitsevassa kaupungissa Sapporossa. Lauantaina Sapporossa globalisaatiota ja eriarvoisuutta vastaan oli osoittamassa mieltään noin 5 000 ihmistä. Poliisi pidätti neljä mielenosoittajaa, mutta yleisesti mielenosoitus sujui aiempia G8-vastaisia mielenosoituksia rauhallisemmin.