Pulloveden kulutus tuottaa vain vähän päästöjä

Ruotsin kaupanalan tutkimuslaitos HUI on selvittänyt pullotetun veden ympäristöhaitat. Tutkimusraportin mukaan pullovesi tuottaa suhteellisen vähän hiilidioksidipäästöjä verrattuna muihin elintarvikkeisiin.

luonto

Yhden pullovesilitran kuluttaminen aiheuttaa 0,8 kilon hiilidioksidipäästöt henkilöä kohden. Esimerkiksi appelsiinimehulitran kuluttaminen aiheuttaa 4,8 kilon hiilidioksidipäästöt, ja kilo häränlihaa aiheuttaa jopa 16,2 kilon päästöt. Pulloveden arvioidaan aiheuttavan 0,6 promillea yhden ihmisen kokonaiskulutuksen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Kuluttajat, jotka vaihtavat litran pullovettä kraanaveteen, vähentävät siis hiilidioksidipäästöjään 0,8 kiloa. Tutkijat pitävät vähennystä marginaalisena. Esimerkiksi naudanlihan vaihtaminen sianlihaan vähentäisi päästöjä 10 kilolla, ja banaanikilon korvaaminen omenoilla johtaisi 5,7 kiloa pienempiin hiilidioksidipäästöihin.

Lisäksi HUI:n tutkijat pitävät pulloveden suoraa vertailua hanaveteen harhaanjohtavana, sillä 98 prosenttiin Ruotsissa myydystä pullovedestä on lisätty makuaineita tai hiilihappoa.

Päästölukemat perustuvat niin kutsuttuihin elintarvikkeiden elinkaarilaskelmiin, joihin lasketaan tuotteen valmistuksen, kuljetuksen, myynnin, kuluttamisen ja jätehuollon tuottamat hiilidioksidipäästöt. Tutkimusta varten päästöluvut suhteutettiin tuotteiden myyntihintoihin. HUI:n ilmoittamat luvut ovat arvioita, eikä niitä voida yleistää kaikkiin vastaaviin tuotteisiin.

Lähteet: YLE Uutiset