1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa ei tietoa pilaantuneista juustoista

Suomen elintarviketurvallisuusvirasto ei vielä tiedä, onko Euroopassa valmistettuja pilaantuneita juustoja tuotu myös Suomeen. Italian viranomaiset tutkivat laajan pilaantunutta juustoa raaka-aineena käyttäneen valmistusrenkaan toimia.

Kotimaan uutiset

Eviran ylitarkastajan Britta Wianderin mukaan viranomaisilla ei ole vielä tietoa, mitkä tuotteet ovat kyseessä tai minkälaisia erätunnisteita niissä on. Evira odottaa Italian viranomaisten selvitystä.

Pohjois-Italiassa Cremonassa toiminut yritys keräsi vanhentuneita juustoja, sulatti ne ja käytti niitä uusien juustojen raaka-aineena.

Osa pilaantuneesta raaka-aineesta toimitettiin muualle Italiaan, osa Saksaan Baijerissa sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Asia tuli julkisuuteen, kun Saksan viranomaiset sulkivat laitoksen viime perjantaina.

Italialaisyritys suljettiin jo viime kesänä

Italian viranomaiset sulkivat Cremonassa toimineen yrityksen jo kesäkuussa 2007 puuttellisen hygienian vuoksi. Myös veroviranomaiset ovat tutkineet yrityksen taloutta. Viranomaiset eivät kuitenkaan vielä tiedä, kuinka moni muu yritys on sekaantunut asiaan.

Italialaisten lehtitietojen mukaan Cremonassa toimineen yrityksen tuotteita on myyty halpakaupoissa Euroopan maissa. Yritys on valmistanut muun muassa aamiaisviipalejuustoa, sulatejuustoa, juustoraasteita, mozzarellaa, provola-, stracchino- ja gorgonzola-juustoja.

Euroopan komissio on pyytänyt Italialta selvitystä tapahtuneesta. Komissio tiedotti jäsenmaille tapauksesta nopean hälytysjärjestelmän RASFF:n (Rapid Alert System for Food and Feed) avulla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi