Hurrikaani Bertha tyyntymässä Atlantilla

Atlantilla Bermudaa kohti kulkeva hurrikaani Bertha on tyyntymässä. Hurrikaanien voimakkuusasteikolla mitattuna Bertha siirrettiin kategoriaan 2, kun se vielä maanantaina oli kategoriassa 3. Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan Berthan tuulennopeus ylsi tiistaina 165 kilometrin tuntinopeuteen.

Ulkomaat

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus arvelee, ettei Bertha voimistuisi enää merkittävästi. Keskus huomauttaa kuitenkin, että Berthan suunnan ja voimakkuuden muutoksia on ollut varsin vaikea ennustaa.

Bertha avasi Atlantilla hurrikaanikauden, kun se voimistui eilen maanantaina hurrikaanin tasolle. Kausi kestää kesäkuun alusta marraskuun loppuun, ja eniten hurrikaaneja esiintyy yleensä elo- ja syyskuussa. Myrskyt luokitellaan hurrikaaneiksi, kun niiden tuulennopeudet yltävät 33 metriin sekunnissa.

Yhdysvalloissa energia-alan yhtiöt ovat seuranneet tarkoin Atlantin myrskyjen kehittymistä vuosien 2004 ja 2005 tuhoisien hurrikaanikausien jälkeen. Hurrikaanit rikkoivat silloin öljynporauslauttoja ja öljyputkia Meksikonlahdella. Vuoden 2005 kauteen osui myös New Orleansia tuhonnut ja 1 500 ihmistä surmannut Katrina-hurrikaani.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters