Suomessakin työskennellyttä natsitohtoria etsitään Etelä-Amerikasta

Chilessä ja Argentiinassa on käynnistetty kuulun natsirikollisen etsinnät. Itävaltalaissyntyistä Aribert Heimia etsitään mm. hänen tyttärensä asuinpaikalta Puerto Monttista eteläisessä Chilessä.

Ulkomaat

"Tohtori Kuolemaksi" nimetty Aribert Heim toimi lääkärinä Mauthausenin keskitysleirillä. Heimin uskotaan olevan vastuussa satojen keskitysleirivankien kidutuksesta ja kuolemista.

Saksassa muutama vuosi sitten esiin tulleiden - ja A-piste-ohjelman varmistamien - tietojen mukaan Heim toimi toisen maailmansodan aikana SS-lääkärinä myös Pohjois-Suomessa, erityisesti Oulun alueella. Heimin komennus Suomessa alkoi helmikuussa 1942 ja kesti ainakin saman vuoden lokakuuhun, todennäköisesti pitempääkin.

Heim on natsirikollisten jäljittämiseen keskittyneen Simon Wiesenthal -keskuksen etsityimpien listan kärkipäässä. Keskus on luvannut Heimin kiinniottoon johtavista tiedoista yli 300 000 euron palkkion. Keskuksen tutkijat ovat nyt matkanneet Etelä-Amerikkaan jäljittämään Heimia. Mikäli Heim on yhä elossa, hän on 94-vuotias. Heimin perheen mukaan hän kuitenkin kuoli vuonna 1993. Yhdysvaltain joukot pidättivät Heimin vuonna 1945, mutta hänet vapautettiin kaksi ja puoli vuotta myöhemmin. Simon Wiesenthal -keskus sanoo vapautuksen tapahtuneen "epäilyttävissä olosuhteissa". Heim toimi sittemmin gynekologina Saksassa, mutta pakeni vuonna 1962, kun sai vihjeen viranomaisten olevan aikeissa pidättää hänet. Satoja natsijohtajia pakeni toisen maailmansodan jälkeen Etelä-Amerikkaan. Useat heistä asuivat Argentiinassa, missä kenraali Juan Domingo Peronin hallinto otti natsirikollisia vastaan. Samoin Chilessä ja Brasiliassa asui useita natsijohtajia. Esimerkiksi Auschwitzin keskitysleirin "kuoleman enkeli" Josef Mengele pakeni Argentiinaan ja eli myös Paraguayssa ennen kuolemaansa Brasiliassa vuonna 1979. Reuters, AFP, YLE Uutiset