Automaattinen rajatarkastus koekäyttöön Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentokentällä otetaan tiistaina käyttöön biometriseen tunnistamiseen perustuva automaattinen rajatarkastusjärjestelmä.

Kotimaa

Järjestelmä on vielä kokeiluvaiheessa. Kokeilun tarkoituksena on selvittää automaattisen tarkastuksen soveltuvuutta Schengenin ulkorajalla suoritettaviin rajatarkastuksiin.

Automaattinen rajatarkastus perustuu matkustajan omatoimisuuteen. Matkustaja asettaa voimassa olevan biometrisen passinsa lukijalaitteeseen. Laite vertaa kasvokuvaa passin sirulla olevaan kuvaan. Onnistuneen tarkastuksen jälkeen matkustaja saa jatkaa matkaansa. Jos matkustaja tai passi ei täytä tarvittavia ehtoja tai tunnistaminen epäonnistuu, matkustaja siirtyy käyttämään perinteistä rajatarkastuslinjaa.

Rajatarkastusjärjestelmän käyttö edellyttää, että henkilölle on myönnetty biometrisellä tunnisteella varustettu niin kutsuttu sirupassi.

- Sähköinen tarkastus nopeuttaa ja helpottaa asiakaspalvelua etenkin vilkkaimpien tuntien aikana, sanoo Finavian apulaisjohtaja Esa Siponen Helsinki-Vantaalta.

Helsinki-Vantaan passintarkastuksen läpi kulkee yli kolme miljoonaa matkustajaa vuodessa. Valtaosa, noin 60 prosenttia, on EU-kansalaisia. He voivat hyödyntää automaatteja, kunhan mukana on elektroninen eli biometrinen passi.

Kokeilun perusteella automaattista rajatarkastusjärjestelmää valmistaudutaan laajentamaan myös itärajan kansainvälisille rajanylityspaikoille.

Lähteet: YLE Uutiset