1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

G8-maat sopuun ilmastotavoitteista

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmä on päässyt sopuun ilmastonmuutosta koskevasta julkilausumasta. Julkilausumassa G8-maat ajavat yli 50 prosentin päästöleikkauksia vuoteen 2050 mennessä.

Luonto

G8-maiden julkilausuma on yhdensuuntainen YK-johtoisten keskustelujen kanssa, jotka tähtäävät Kioton ilmastosopimuksen korvaamiseen sen umpeutuessa vuonna 2012.

Julkilausumassa G8-maat ajavat yli 50 prosentin päästöleikkauksia vuoteen 2050 mennessä. Japanin pääministerin Yasuo Fukudan mukaan päästövähennyksen lähtökohtana on tämän vuoden päästötaso. Fukudan ilmoitus ei vastaa EU:n ja ilmastojärjestöjen vaatimuksia siitä, että päästöjen lähtötasona pidettäisiin vuotta 1990.

G8-maiden mukaan päästöleikkausten ehtona on, että myös kehittyvät taloudet, kuten Kiina ja Intia, osallistuvat nyt määriteltyihin päästötavoitteisiin.

Johtavat teollisuusmaat esittävät julkilausumassaan myös, että kaikki - niin kehittyneet kuin kehittyvätkin - maat sitoutuvat yksittäisiin, "aggressiivisiin" puolivälin tavoitteisiin.

Jo aiemmin EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kertoi G8-maiden taipuneen päästötavoitteessaan EU:n toivomaan suuntaan. Euroopan unioni on pitkään painostanut mm. Yhdysvaltoja leikkaamaan kasvihuonepäästöjään. Lisäksi ilmastokysymys on Japanin pääministeri Yasuo Fukudan keskeisiä teemoja kokouksessa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi puolestaan olevansa tyytyväinen aiempaan kahdenväliseen tapaamiseensa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa. Osapuolet keskustelivat ilmastonmuutoksen torjunnasta sekä ruoan ja öljyn hinnasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP