1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Da Vincin koneet kummastuttavat Retretissä

Retretin kesänäyttely esittelee da Vincin kehittelemiä teknisiä laitteita, jotka on rakennettu 500 vuotta vanhojen käsikirjoitusten ja piirustusten mukaan.

kulttuuri

Italialainen renessanssin taidemaalari Leonardo da Vinci piirsi ja suunnitteli myös koneita. Nähtävillä on muun muassa puinen polkupyörä, siipiratasalus sekä lentokoneen ja helikopterin varhaisia edeltäjiä.

Renessanssin yleisneroksi ylistetty Leonardo da Vinci omistautui intohimoisesti anatomian, matematiikan, biologian ja fysiikan tutkimukselle. Retretin kesänäyttelyssä on esillä da Vincin kehittelemiä pienoismalleja ja oikeaan kokoonsa rakennettuja härveleitä.

Kaikki lähti firenzeläisperheenisän harrastuksesta Laitteita rakentaa firenzeläinen artesaaniryhmä. Ryhmän projektinjohtaja Gabriele Niccolain isä aloitti koneiden rakentamisen 50 vuotta sitten. - Idea rakentaa Leonardo da Vincin koneita lähti alun perin isäni henkilökohtaisesta kiinnostuksesta aiheeseen. Nyt da Vincin koneista on tullut koko perheen intohimo, Niccolai kertoo. Materiaalit ovat samoja kuin 500 vuotta sitten

Gabriele Niccolain mielestä on tärkeää, että materiaalit ovat samoja, joita käytettiin 1400- ja 1500-luvuilla.

- Puuta, puuvillaa, rautaa, köyttä ja messinkiä oli saatavilla jo renessanssin aikana, Niccolai muistuttaa.

Leonardo da Vincin käsikirjoituksista on löytynyt muun muassa kattava kokoelma lentämiseen liittyviä laskelmia ja pohdintoja. Da Vinci tutkiskeli lintujen anatomiaa ja päätti soveltaa samoja lainalaisuuksia lukuisiin lentovälineisiinsä.

Retretin luolastossa näyttelyn ylle levittäytyvä lentolaite muistuttaakin valtavan linnun siipiä. Puuvillasta ja puusta rakennetuissa siivissä näkyy pitkällisten pohdintojen tulos.

- Tällaisella laitteella da Vinci onnistui vihdoin lentämään, Niccolai arvelee.

Retretin kesänäyttelyt ovat avoinna elokuun loppuun asti Punkaharjulla. Da Vincin lisäksi Retretissä tutustutaan taidemaalari Ellen Thesleffiin sekä suomalaiseen nykytaiteeseen.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi