Kilpailu tuli talletuskorkoihin jäädäkseen

Pankkien kilpailu on laajentunut lainoista myös talletuskorkoihin. Yle Uutisten kyselyn mukaan lähes kaikki pankit tarjoavat vuoden määräaikaistalletukselle yli viiden prosentin korkoa. Suomen Pankin mukaan talletuskorkokilpailu on pysyvä ilmiö, joka pienentää pankeille edullisten käyttelytilien merkitystä.

talous

Yle Uutiset kysyi selvityksessään korkotarjousta viiden tuhannen euron vuoden määräaikaistilille. Matalimmat, alle viiden prosentin tarjoukset saatiin Helsingin ja Suupohjan osuuspankeilta ja Aktialta.

Suurimman, lähes viiden ja puolen prosentin koron lupasivat asuntorahoittaja Hypo-pankki ja islantilainen Kaupthing.

- Korot alkaa muistuttaa aika paljon toisiaan tässä kilpailun vaiheessa. Onhan siellä nostoa ollut jokaisella pankilla, sanoo Kaupthing Bankin varatoimitusjohtaja Pia Michelsson.

Määräaikaistilit syövät käyttelytilien merkitystä Islantilaiset internet-pankit Glitnir ja Kaupthing aloittivat viime syksynä reippaan talletuskorkokilpailun, jolle muut Suomessa toimineet pankit maalailivat synkkää ja nopeaa loppua. Keskuspankin mukaan korkokilpailu on kuitenkin pysyvää laatua. Suvannon mukaan se rasittaa pankkien kannattavuutta, koska samalla siirtyy matalakorkoisilta käyttelytileitlä rahaa määräaikaisille tileelle. -Ja se jää pysyväksi, Suvanto ennustaa. Määräaikaistilileille tulee rahaa käyttelytilien lisäksi hiipuvilta osakemarkkinoilta. Pelkästään viime kuussa sijoitusrahastoista lähti yli puoli miljardia euroa. Suuri osa niistä päätyi määräaikaistileille, joiden korkotuoton tosin inflaatio ja verot syövät lähes kokonaan, ainakin tämän hetken inflaatiovauhdilla. -Jos katsotaan tämän hetken inflaatiotasoa niin tuotto on lähellä plus-miinus nollaa. Mutta jos katsotaan koko vuotta, jolle ennustetaan 3,5 prosentin inflaatiota niin silloin kyllä päästään plussalle, laskeskelee Kauthingin Michelsson.

Lähteet: YLE Uutiset