EU-ministerit hylkäsivät lapsikaappausten hälytysjärjestelmän

Ranskassa tavanneet EU:n oikeusministerit ovat hylänneet suunnitelmat keskitetystä kansainvälisestä lapsikaappausten hälytysjärjestelmästä. Ajatus järjestelmästä syntyi viime vuonna, kun kolmivuotias brittiläinen Madeleine McCann siepattiin Portugalissa.

Ulkomaat

Muun muassa Ranskalla ja Belgialla on käytössä hälytysjärjestelmä, jonka avulla viranomaiset ja järjestöt hälytetään etsimään siepattuja lapsia.

Sieppauksista lähetetään ilmoitus esimerkiksi tiedotusvälineille ja rautatieasemille. Maat halusivat levittää järjestelmän kattamaan koko EU:n.

Useat muut EU-maat kuitenkin vastustivat ideaa, koska se aiheuttaisi liian paljon turhia hälytyksiä ja tiedon määrä kääntyisi lopulta itseään vastaan. Sen sijaan kansallisia järjestelmiä tulee ministerien mukaan vahvistaa ja yhdenmukaistaa.

Oikeuskomissaari Jacques Barrotin mukaan osalla EU-maista ei ole kansallista hälytysjärjestelmää, ja niiden tulisikin omistautua asialle tehokkaammin.

Epävirallinen oikeus- ja sisäasiainministerien kaksipäiväinen kokous päättyi tänään Cannesissa. Suomea kokouksessa edusti oikeusministeri Tuija Brax.

Reuters