Kofeiini saattaa ehkäistä MS-tautia

Kahvin ja kofeiinin nauttiminen saattaa ehkäistä MS-taudin kehittymistä. Suomalais- ja yhdysvaltalaistutkijoiden tutkimuksessa hiirille juotettu kofeiini esti MS-taudin oireiden syntymistä.

Kotimaa

Hiiret oli geneettisesti muunneltu niin, että niille kehittyy MS-tautia muistuttava sairaus. Kofeiini esti kehossa adenosiinimolekyylin toimintaa, mikä puolestaan esti tiettyjä immuunivasteesta vastaavia T-soluja pääsemästä keskushermostoon. Hermostossa ne olisivat aiheuttaneet MS-tautia muistuttavia oireita.

Adenosiinia on kaikissa soluissa ja se vaikuttaa muun muassa unen säätelyyn. Kahvin ja teen piristävä vaikutus perustuu juuri adenosiinireseptorien salpaukseen.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tulokset ovat rohkaisevia, kofeiini ei välttämättä vaikuta samoin MS-taudille alttiissa ihmisessä. Kofeiinin ja MS-taudin yhteyksiä olisikin tutkijoiden mielestä syytä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

MS-tauti eli multippeliskleroosi on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen hermoston sairaus, jonka oireita ovat mm. uupumus lihastyössä, tunto- ja näköhäiriöt, tasapainovaikeudet ja virtsanpidätyspulmat. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen ennustetta voi parantaa lääkityksen, kuntoutuksen ja oikeiden elämäntapojen avulla.

Uutispalvelu Duodecim