1. yle.fi
  2. Uutiset

Kafkan perintö pääsemässä vihdoin päivänvaloon

Tshekkiläiskirjailija Franz Kafkan jäämistö näyttää olevan tulossa päivänvaloon pitkällisen kiistelyn jälkeen. Pahvilaatikoiden sisällöstä toivotaan uutta tietoa nuorena kuolleen juutalaiskirjailijan elämästä ja ajatuksista, ja jos oikein hyvin käy, joukossa saattaa olla jopa kokonaisia julkaisemattomia käsikirjoituksia, kertoo brittilehti Guardian.

kulttuuri

Kafkan muisti- ja päiväkirjojen, luonnosten ja muun henkilökohtaisen omaisuuden tarina on miltei yhtä monimutkainen ja haastava kuin Kafkan romaanit.

Kafkan jäämistö päätyi hänen ystävänsä ja testamenttinsa toimeenpanijan Max Brodin mukana Tel Aviviin Israeliin. Aina Brodin kuolemasta asti, 30 vuoden ajan, hänen sihteerinsä Esther Hoffe on vahtinut mustasukkaisesti kerrostaloasuntoonsa varastoimiaan laatikoita ja kieltäytynyt luovuttamasta sisältöä Jerusalemin yliopistolle.

Salaisuutta Hoffe raotti vain päästäkseen salakuljetussyytöksistä, kun hänen laukustaan oli löytynyt lentokentällä Kafkan kirjeitä ja matkapäiväkirja. Viranomaiset kuitenkin epäilivät vanhanneidin panneen tärkeimmät dokumentit luetteloijilta piiloon.

Hoffe kuoli vastikään 101-vuotiaana, mikä ratkaissee riidan. Israelin viranomaiset ovat kuitenkin toppuutelleet tutkijoiden intoa varoittamalla, että Hoffen kostea huoneisto tuskin oli paras mahdollinen paikka hauraan aineiston säilymiselle. Hänellä oli vielä pari vuotta sitten myös niin paljon koiria ja kissoja, että viranomaiset määräsivät hänet eläintenpitokieltoon naapurien valitettua hajusta.

Matkalaukuissa natseja pakoon Kafkan kuoltua tuberkuloosiin 41-vuotiaana vuonna 1924 Brodin haltuun jäi muun muassa useita julkaisemattomia käsikirjoituksia. Vuonna 1939, päivää ennen kuin natsit marssivat Prahaan, Brod täytti kaksi matkalaukkua Kafkan jäämistöllä ja pakeni Palestiinaan. 1960-luvulla hän luovutti valtaosan käsikirjoituksista Oxfordin yliopiston kirjastolle Kafkan sukulaisten toiveiden mukaisesti. Oikeusjuttu-romaanin käsikirjoituksen Brod kuitenkin piti itsellään; Kafka oli hänen mukaansa antanut sen hänelle lahjaksi. 30 vuotta myöhemmin Hoffe möi käsikirjoituksen ennätykselliseen miljoonan brittipunnan hintaan Sothebyn huutokaupassa. Omia ostoksiaan odottaa edelleen saksalainen Artemis und Winkler -kustannusyhtiö, joka maksoi Hoffelle 1980-luvulla viisinumeroisen ennakon Kafkan päiväkirjoista. Hoffe kertoi vieneensä ne telavivilaisen pankin tallelokeroon.

Jutun seuraavasta käänteestä päättävät periaatteessa Brodin lapset Ruth ja Hava, joille perintö siirtyy. Israelin viranomaisten kerrotaan kuitenkin olevan valmiita puuttumaan asiaan, jos juutalaiskulttuurin arvokas luku uhkaa joutua hukkaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi