1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Anttila: Jätejuuston mahdollinen pääsy Suomeen selvitettävä

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vaatii pikaista selvitystä siitä, onko keskieurooppalaista jätejuustoa päätynyt Suomen markkinoille.

Kotimaan uutiset

Anttilan mukaan on pöyristyttävää ajatellakin, että viranomaisvalvonnan pettäminen mahdollistaa pilantuneen juuston pääsyn EU-markkinoille.

Italian ja Saksan viranomaiset tutkivat parhaillaan rikosvyyhtiä jossa pilaantunutta ja vanhentunutta juustomassaa on käytetty uuden juuston valmistamiseen. Jätejuustosta on tehty lähinnä mozzarella- ja gorgonzola-juustoja Italiassa ja Saksassa. Pilaantunutta juustomassaa ehdittiin käyttää herkkujuustojen valmistuksessa kahden vuoden ajan.

Juustoskandaaliin on sekaantunut kymmeniä italialaisia, brittiläisiä, saksalaisia ja itävaltalaisia yhtiötä, jotka kuljettivat tonneittain pilaantunutta tai vanhentunutta juustomassaa kolmeen italialaiseen ja yhteen saksalaiseen juustolaan.

Evira hämmästelee lepsua tiedottamista Myös Elintarvikeviraston johdossa hämmästellään Italian viranomaisten lepsua tiedottamista juustoskandaaliasiassa. Kaksi vuotta jatkunut vanhentuneen juuston käyttö paljastui vasta, kun poliisi puuttui asiaan. Eviran pääjohtajan sijainen Tuula Honkanen-Buzalski sanoo, että tapauksessa on laiminlyöty ilmoitusvelvollisuutta.

- Tämähän tuli laajasti julkisuuteen vasta nyt, kun asia on poliisitutkinnassa. Minun mielestäni asian olisi pitänyt tulla esiin jo siinä vaiheessa, kun se löydettiin. Meillähän on tämmönen nopea ilmoitusmenettely, jota viranomaiset käyttävät, ja tästä ei kyllä tullut minkäänlaisia ilmoituksia Italiasta silloin pari vuotta sitten, Honkanen Buzalski sanoo YLE Uutisille.

Honkanen-Buzalskin mielestä tarkempien tietojen saanti italialaiskollegoilta olisi nyt äärimmäisen tärkeää, jotta selviäisi, onko pilaantunutta juustoainesta tullut Suomeenkin.

- Olen ihan varma, että suomalaiset toimijat, kuten kauppa, haluavat tietää, ovatko ne olleet missään tekemisissä tällaisten firmojen kanssa. Ja sitä tietoa ei viranomaisilla tällä hetkellä ole. Heti, kun tiedämme, välitämme tiedon kaupalle ja toimijoille, jotta he voivat sitten katsoa omat asiansa; Honkanen-Buzalski lupaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi