1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-komissio vaatii Italialta selvitystä juustopetoksesta

Euroopan komissio on pyytänyt Italiaa antamaan selvityksen juustopetoksesta. Epäilyjen mukaan Italian Cremonassa toimi juustola, joka sekoitti 11 000 tonnia ihmisravinnoksi sopimattomia juustoja maitoon ja myi tuotteita edelleen.

Ulkomaat

Komissio esitti selvityspyyntönsä viime viikolla. Italian elintarvikevalvonta-, terveydensuojelu- ja veroviranomaiset kokoontuivat torstaina laatimaan selvitystä.

Italian mukaan asiaa on pengottu maaliskuusta 2006 lähtien. Epäilty Tradel-niminen juustola suljettiin viime vuoden kesäkuussa. Tradelin Novarassa toiminut Megal-niminen yhteistyökumppani suljettiin lokakuussa. Juustoloiden tuotteet on vedetty markkinoilta ja tuhottu.

Suomessa tilannetta seuraa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Italian ja Saksan viranomaiset tutkivat parhaillaan rikosvyyhtiä jossa pilaantunutta ja vanhentunutta juustomassaa on käytetty uuden juuston valmistamiseen. Jätejuustosta on tehty lähinnä mozzarella- ja gorgonzola-juustoja Italiassa ja Saksassa. Pilaantunutta juustomassaa ehdittiin käyttää herkkujuustojen valmistuksessa kahden vuoden ajan.

Juustoskandaaliin on sekaantunut kymmeniä italialaisia, brittiläisiä, saksalaisia ja itävaltalaisia yhtiötä, jotka kuljettivat tonneittain pilaantunutta tai vanhentunutta juustomassaa kolmeen italialaiseen ja yhteen saksalaiseen juustolaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi