Pallo on taas pyöreä

Jalkapallon vaihtoehtoisesta maailmanmestaruudesta kilpailtiin tänä vuonna keskiyön auringon alla. Saamen maajoukkueen isännöimässä Viva World Cup -turnauksessa pelasivat isäntämaan lisäksi Kurdistan, Padania, Provence ja aramealaiset.

Ulkomaat

Valtiottomien kansojen mestariksi pelasi itsensä Pohjois-Italiaa edustava Padania.

Jällivaaran MM-kisoissa palattiin jalkapallon juurille. Yleisölle ilmaisessa turnauksessa ei joka joukkueessa nähty brasilialaisia pallotaitureita tai suurseurojen tutkaan eksyneitä "lapsisotilaita".

Sen sijaan edustettuna oli kansoja ja kielialueita, joita kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ei hyväksy jäsenikseen.

Kyseessä ei kuitenkaan ole amatööriturnaus. Joukkueista löytyi pelaajia niin Italian Serie B:stä ja Serie C:stä kuin ranskalaisen liigajoukkueen akatemiastakin.

Punainen kortti politiikalle Viva World Cup ei ole mikään vitsi tai edes yhtään vähemmän virallinen kilpailu kuin sen esikuvakaan. Sen taustalla on jalkapallon vaihtoehtoinen maailmanjärjestö NF-Board, joka täydentää karttapallosta FIFA:n jättämiä aukkoja. Järjestön henkilökunnasta löytyy muun muassa lakimies Luc Misson, joka kunnostautui 1990-luvulla pelaajien vapaata liikkumista koskevassa Bosman-oikeusjutussa.

New Federationin jäsenistöön kuuluu 30 jalkapalloliittoa eri puolilta maailmaa - muun muassa masait, Tiibet, Tshetshenia ja Zanzibar ovat järjestön jäseniä.

Uuden liiton jäseninä on monta tulenarkaa kolkkaa. Järjestön pääsihteeri Jean-Luc Kit sanoo, että ehdoton sääntö on, että politiikkaa ei sotketa kisoihin.

- Kaikilla on oikeus haluta olla itsenäinen. Ei se ole mikään ongelma. Kisojen aikana ei tehdä politiikkaa. Niiden jälkeen kukin voi tehdä mitä haluaa, Kit sanoo.

Pääsihteerin mukaan NF-Boardin periaatteena on tarjota aivan kaikille ihmisille mahdollisuus edustaa kansaansa tai asuinaluettaan jalkapallossa.

Kit ja hänen kollegansa ottavat työnsä vakavasti, mutta he eivät halua itse olla liian vakavia. Siitä juontaa myös kansainvälisen turnauksen nimi.

- FIFA on lyönyt oven kiinni jäsentemme kasvojen edessä. Siksi kilpailun nimi on Viva World Cup. Se on kuin yrittäisi sanoa FIFA ilman hampaita, Kit sanoo.

Pitkä tie maajoukkueen tunnustamiseen

Julkisuudessa NF-Board on haluttu nähdä laajemminkin eräänlaisena vastarintaliikkeenä FIFA:lle. Ehkä kärkevin esimerkki tästä on brittiläisen FourFourTwo-lehden taannoinen artikkeli FIFA doesn't need you, jonka otsikon vieressä komeilee kuva järjestön puheenjohtajasta Sepp Blatterista keskisormi ojossa.

Tällainen vastakkainasettelu on Kitin mukaan hakemalla haettua. Hänen mukaansa suhteet FIFA:an ovat kunnossa. Maailmanliiton kautta NF-Boardiinkin on jo ohjattu uusia jäseniä.

- Meillä on hyvät suhteet FIFA:an. Sri Lankan tamilien jalkapalloliitto yritti tänä vuonna päästä liiton jäseneksi. Koska se ei ole FIFA:n säännöillä mahdollista, sieltä ehdotettiin, että he ottaisivat yhteyttä meihin.

Viva World Cup onkin kasvattanut suosiotaan NF-Boardin kasvaessa. Vuonna 2006 järjestettyihin ensimmäisiin kisoihin osallistui loppujen lopuksi vain kolme maata, mihin verrattuna tämän vuoden kisojen osallistujamäärä on lähes kaksinkertainen.

Jällivaaran turnaukseen oli alun alkujaan tulossa Kitin mukaan lähes 20 maajoukkuetta. Kaikki paitsi viisi joutuivat kuitenkin perumaan tulonsa pääasiassa pitkän matkan aiheuttamien taloudellisten hankaluuksien takia.

- Esimerkiksi Grönlanti halusi tulla, mutta heillä on juuri oma mestaruussarjansa käynnissä. Zanzibar, Tshetshenia, romanit ja Länsi-Papua halusivat kaikki tulla, mutta heillä ei ollut tarpeeksi rahaa, Kit luettelee.

Tulevaisuuteen katsoen NF-Board on perustanut markkinointiryhmän, jonka tarkoituksena on etsiä turnaukselle sponsoreita. Kit sanoo laskeneensa, että kahden miljoonan euron rahoituksella olisi jo mahdollista järjestää 32 joukkueen turnaus, johon kaikki joukkueet pääsisivät osallistumaan.

Maajoukkueiden leireissä luottamus Viva World Cupin tulevaisuuteen on kova. Kurdistanin joukkueen valmentaja Sulaiman Ramadhan huomauttaa, että myös FIFA:n MM-kisat aloittivat pienenä kilpailuna. Uruguayn vuoden 1930 MM-kisoihin osallistui 13 maata.

Vuoden 2010 Viva World Cup -kisoja on ehdotettu järjestettäväksi Pohjois-Italiassa. Tuolloin kisojen isäntänä olisi Padania, joka oli yksi tämän vuoden tehokkaimmista joukkueista.

Padania voi kuitenkin vielä saada haastajan Kurdistanista, jonka kannattajien hurmoshenki on kääntänyt järjestäjien katseet nyt myös kohti Lähi-itää.

(siirryt toiseen palveluun)Janne Sundqvist, (siirryt toiseen palveluun)YLE Uutiset >>> Maajoukkue on ylpeyden aihe saamelaisille (siirryt toiseen palveluun) >>> Kurdistanin peli tuo valoa sodan varjoon (siirryt toiseen palveluun) Viva World Cup 2008 - viralliset kotisivut (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: NF-Boardin kotisivut