1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kurdistanin peli tuo valoa sodan varjoon

Ensimmäisen virallisen maaottelunsa Ruotsissa pelannut Kurdistan on vuoden 2008 Viva World Cupissa se joukkue, jonka pelkkä olemassaolo on poliittisesti arkaluontoinen asia.

Vaikka Kurdistan eli kurdien maa jakautuu suurimmilta osiltaan Iranin itäosiin, eteläiseen Turkkiin ja Pohjois-Irakiin, on sen maajoukkue koottu kokonaan jälkimmäisen alueelta. Se ei ole ihme, sillä vaikka Turkissa ei ole laitonta olla kurdi, ovat monet kurdikulttuuriin liittyvistä asioista kielletty.

Juopa Turkin ja kurdien välillä on niin syvä, että maajoukkueen nimi on kisojen virallisissa papereissa Irakin Kurdistan. Pelaajien verryttelyasun selkämyksessä lukee kuitenkin pelkästään Kurdistan, mikä pitää sisällään myös nimeltä mainitsemattoman alueen.

Joukkueen valmentajan Sulaiman Ramadhanin ja sen tähtipelaajan Ciawar Khandanin puheissa Kurdistan käsittää lähinnä Irakin puoleisen alueen, joka on ainoa osittaisen itsehallinnon saanut kurdialue. Ramadhan sanoo olevansa ylpeä siitä että Kurdistanilla on mahdollisuus pelata, vaikka se ei ole valtio.

- Olen ylpeä siitä, että saan pukeutua kurdien väreihin. Tässä turnauksessa voimme näyttää, että emme ole vähäpätöisempiä kuin yksikään muu joukkue tai valtio, valmentaja sanoo.

Jalkapallotähtiä pelättiin pakolaisiksi

Oma maajoukkue on Kurdistanille voimannäyttö, ja siksi sen ensimmäisiin askeliin on panostettu kunnolla. Kisamatka oli kuitenkin tyssätä viisumi koskeviin ongelmiin.

Saamelaisten jalkapalloliiton entisen puheenjohtajan Leif Isak Nilutin mukaan Ruotsin hallitus myönsi kurdeille viisumit vasta kun se Ruotsin saamelaisparlamentin avulla sai vakuudet siitä, että kukaan pelaajista ei jää maahan.

Viisumien myöntäminen oli onnenpotku myös koko Viva World Cupille, sillä kurdialueilla turnaukseen suhtaudutaan todella vakavasti. Alueen urheiluministeri toi mukanaan Jällivaaraan Kurdistanin television, joka lähetti Saamen ja Kurdistanin välisen avausottelun suorana lähetyksenä tuhansiin koteihin Lähi-idässä.

Seuraavana päivänä kisan maalit olivat jo YouTubessa kaikkien kansojen nähtävänä.

Tunnelin päässä kajastaa Hollannissa RKC Waalwijkin joukkueessa pelaava Ciawar Khandan on joukkueen johdon mukaan Kurdistanin joukkueen paras pelaaja. Maajoukkueen historian ensimmäisen arvokisamaalin laukonut pelaaja sanoo jalkapallolla olevan todella suuri merkitys kurdien elämässä.

- Kurdistanissa ja koko Irakissa on tehtävä vielä paljon ihmisten auttamiseksi. Maa on edelleen vaarallinen eikä sinne ole hyvä matkustaa, 21-vuotias Khandan kertoo. Hän itse muutti viisivuotiaana sotaa pakoon Hollantiin.

- Toivon, että jalkapallo antaa ihmisille siellä muuta ajateltavaa kuin pommi-iskut. Toivon, että se antaa heille mahdollisuuden nauttia elämästä.

Kurdistanin maajoukkueen ohella Irakin liigassa pelaavaa FC Persiä valmentava Sulaiman Ramadhan näkee kotimaansa tilanteen valoisampana. Hänen mukaansa Kurdistanissa on jo melkein yhtä rauhallista kuin Euroopassa

- Kurdistan tulee koko ajan turvallisemmaksi. Neljään vuoteen ei ole ollut isoa terrori-iskua.

Monen muun kurdin tavoin myös Ramadhan haluaisi nähdä Kurdistanin itsenäisenä valtiona. Irakin rikkaiden pohjoisosien itsenäistymistoiveet ovat herättäneet vastustusta etelän arabiosissa, jotka haluavat osansa alueen öljytuloista.

Ramadhanin mukaan tärkeintä olisi kuitenkin nähdä oma kotimaa turvallisena paikkana.

- Kaikki mitä tapahtuu Irakin arabiosissa vaikuttaa myös Kurdistaniin, valmentaja valittelee.

Irakin "pikkuveli" seuraa perässä Irakin ja Kurdistanin suhde näkyy kuitenkin joskus myös myönteisenä vaikutuksena. Jalkapallossa kurdit ovat ottaneet mallia ja jopa suurelta osin oppinsa emämaansa jalkapalloliitolta. Lajin kannalta Kurdistanista voisi puhua jopa Irakin pikkuveljenä, jolla ei ole omaa vakituista asemaa isojen poikien kerhoissa.

Kurdistanin joukkueen pelaajista moni on pelannut Irakin nuorten maajoukkueissa. Ciawar Khandanin maailman parhaaksi kurdipelaajaksi nimeämän Hawar Mulla Mohammed Tamarin pikkuveli Halkurd on yksi Kurdistanin joukkueen toivoista Viva World Cupissa.

Myös joukkueen tähti itse on esiintynyt Irakin olympiajoukkueessa ja aina maajoukkueessa asti. Hänet jätettiin kuitenkin viime tingassa pois joukkueesta, joka voitti jalkapallon Aasian mestaruuden viime vuonna.

- Minulle sanottiin, että olen liian nuori, mikä ei mielestäni ollut riittävän hyvä syy. En tiedä johtuuko se siitä, mutta Irakissa on vielä paljon korruptiota. Oli miten oli, minua ei valittu ja nyt olen täällä pelaamassa kansalleni, Khandan sanoo.

Irakilaisille ominainen jalkapallohulluus on myös osa kurdien elämää. Maajoukkueen menestystä on seurattu tiiviisti Kurdistanin tiedotusvälineissä.

Khandanin mukaan maan televisiossa kerrotaan neljännestunnin välein joukkueen kuulumisista. Kuin alleviivatakseen tapahtuman merkitystä kurdeille, sadat Ruotsissa asuvat joukkueen kannattajat matkustivat Jällivaaraan seuraamaan kisoja.

- Olen erittäin ylpeä siitä, että saan olla mukana tekemässä historiaa. Haluan kiittää faneja, jotka ajoivat 600 kilometriä vain kannattaakseen meitä. He eivät tulleet vain jalkapallon takia vaan myös maan ja sen lipun takia, 21-vuotias Khandan sanoo.

Kannattajien tunteen palo nähtiin avausottelun toisella puoliajalla, kun ottelun erotuomari hyväksyi saamelaisten epäselvästä vapaapotkusta tekemän 2 - 1 -johtomaalin. Kurdistanin pelaajat joutuivat ohjaamaan vihaiset kannattajat pois kentältä, jotta peli sai jatkua.

Ottelun päätyttyä turvalliseen 2 - 2 -lukemaan saivat kurdikannattajatkin juhlia tulosta Jällivaaran stadionin parkkipaikalla läpi valoisan kesäyön.

(siirryt toiseen palveluun)Janne Sundqvist, (siirryt toiseen palveluun)YLE Uutiset

<<<

Pallo on taas pyöreä <<< Maajoukkue on ylpeyden aihe saamelaisille