1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tyypillinen kesälukija tarttuu pokkariin

Suomalaiset ostavat kesällä pinoittain kirjoja. Moni uppoutuu lomalla kirjoihin, joita ei ole ehtinyt lukea vuoden varrella. Tyypillinen kesälukija hankkii monta kirjaa yhdellä ostokerralla. Kesällä käyvät kaupaksi erityisesti helposti mukana kulkevat pokkarit.

kulttuuri

Akateemisen Kirjakaupan päämyymälässä libristinä työskentelevä Katri Pursiainen kertoo, että kesälomien lähestymisen huomaa kyllä kirjakaupassa.

- Ihmiset lukevat kesällä varmaan periaatteessa samoja kirjoja kuin muinakin vuodenaikoina - ei siis ole havaittavissa mitään erityistä kevyemmän kirjallisuuden ostobuumia kesäaikaan, Pursiainen kertoo.

Moni suosii silti kesällä kevyempää. Helsinkiläinen Katja Pantzar aikoo lukea lomalla muutaman kirjan viikossa - muttei mitään kovin raskasta.

- Joudun lukemaan työn puolesta aika paljon, joten kesälomalla luen sitten kevyempää ja roskaruokatyyppistä kirjallisuutta, Pantzar kertoo.

Kesälukemista ostetaan vaikkei aikaa riittäisi Kesälukeminen nautitaan usein pokkareina niiden edullisemman hinnan ja kätevyyden vuoksi. Alennusmyyntikirjat lisäävät kesän kirjamyyntiä entisestään. Alennuskirjojen ohella ostetaan normaalihintaisiakin kirjoja, sillä lukeminen on edelleen tärkeä osa monen kesänviettoa. Libristi Katri Pursiaisen mukaan kesälukemisen hankkiminen on monelle jonkinlainen perinne. - Usein ostetaan kirjoja koko perheelle. Ja vaikkei muuten ehdittäisikään lukea ja vaikkei kesällä usein ehditä sen enempää, on tavoite ja toive, että kaikilla olisi aikaa lukea, Pursiainen sanoo. Dubaissa asuvalla Teemu Erosella on kunnianhimoinen tavoite Suomen-lomalleen. - Lensin Suomeen pari päivää sitten ja Dubain lentokentältä pakkasin käsimatkatavaran täyteen kirjoja. Tällä hetkellä minulla viitisen avaamatonta kirjaa, kertoi jo uusia kirjoja kaupassa valitsemassa ollut Eronen. - Ja jos tässä nyt sitten vielä pari löytyy niin siinä ne sadeillat sitten menee, Eronen toteaa. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi