AU varoittaa sekasorrosta, jos pidätysmääräys toteutuu

Afrikan unioni varoittaa, että Sudanissa saatetaan nähdä sotilasvallankaappauksia ja laajamittaista anarkiaa, mikäli kansainvälinen rikostuomioistuin päätyy antamaan virallisen pidätysmääräyksen presidentti Omar al-Beshiristä.

Ulkomaat

Afrikan unionin puheenjohtajamaan Tansanian ulkoministerin Bernard Memben mukaan pelkona on, että maahan tulee valtatyhjiö ja että tilanne alkaa muistuttaa Irakissa meneillään olevaa sekasortoa.

Unionin mukaan presidentti Omar al-Beshirin pidätys myös hidastaisi Sudanin rauhanprosessia. Unioni aikoo pitää ministeritapaamisen asiasta lähipäivinä Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin syyttää Sudanin presidenttiä muun muassa 35 000 ihmisen surmaamisesta ja raiskauksen käyttämisestä sota-aseena. Virallista pidätysmääräystä ei vielä ole annettu.

Afrikan suurimmassa valtiossa allekirjoitettiin vuonna 2005 rauhansopimus hallituksen ja etelän kapinallisten välillä, mutta pohjoisen ja etelän välinen konflikti kytee yhä. Kahden vuosikymmenen sodankäynnissä kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters