"USA:n terroriepäiltyjen listalla yli miljoona nimeä"

Yhdysvaltain hallinnon terroristilista sisältää jo yli miljoona nimeä, sanoo amerikkalainen kansalaisoikeusjärjestö ACLU.

Ulkomaat

Järjestön mukaan tunnettujen terroristien ja terroristikytköksistä epäiltyjen listalla oli viime huhtikuussa 700 000 nimeä, ja nimiä on sen jälkeen kertynyt keskimäärin 20 000 kuussa. Tietonsa järjestö pohjaa kongressin oikeusvaliokunnan raporttiin. Useat amerikkalaiset turvallisuuspalvelut käyttävät listan tietoja. Noin 50 000 ihmistä on listalla mahdolliseen lentokieltoon, pidätykseen tai jatkotarkastuksiin johtavalla merkinnällä varustettuina. Terroriepäiltyjen tietoja ryhdyttiin keräämään kootusti vuonna 2003 presidentti Bushin aloitteesta. Yhdysvaltain liikenteen turvallisuushallinto kuitenkin kieltää väitteen miljoonasta nimestä. Listaa ylläpitävän Terrorist Screening Centerin edustajan mukaan listalla on noin 400 000 ihmistä, joista 95 prosenttia on amerikkalaisia, mutta valenimet sekä väärennetyt passit ja syntymäpäivät nostavat merkintöjen määrän yli miljoonaan.

ACLU arvostelee listaa epäreiluksi, kontrolloimattomaksi, resurssien tuhlaamiseksi ja matkaajien elämää vaikeuttavaksi. Listalla ovat järjestön mukaan mm. Irakin edesmennyt johtaja Saddam Hussein, useita ansioituneita amerikkalaisia sotaveteraaneja ja senaattori Ted Kennedy. Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela oli listalla, kunnes kongressi poisti hänet sieltä erikseen. Tämä onkin ainoa tapa saada nimensä poistetuksi listalta, järjestö sanoo.

ACLU vaatii Bushin hallintoa tiukkaamaan perusteita, joilla nimiä listalle lisätään, matkustajille mahdollisuutta riitauttaa listalle joutumisensa sekä keinoja poistaa väärä nimi listalta.

Lähteet: AFP, Reuters