1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkomaisille marjastajille sorvattiin pelisäännöt Lapissa

Marjanpoimintasesonki alkaa Pohjois-Suomessa toden teolla ensi viikonloppuna. Sesongin avaavat Lapin Liha ja Riitan Herkku jotka tuovat Lappiin ensimmäiset thaimaalaiset poimijaryhmät. Maahamme saapuu tänä vuonna arviolta 4 000 ulkomaista marjanpoimijaa. Tänä vuonna poiminta on aikaisempaa säädellympää, sillä Pohjois-Suomen marjasesongille on laadittu yhteiset säännöt.

Marjanvälittäjien ja Lapin sekä Pudasjärven kylien sopimus kattaa noin 300 kyläyhdistystä.

Sopimuksen taustalla ovat viime vuosien kokemukset, kertoo Lapin kylätoiminnan puheenjohtaja Eija Leppäjärvi Savukosken Värriöltä. Lehtien yleisönosastot ja maakuntaradioiden nettisivut ovat täyttyneet kiukkuisista mielipiteistä.

Paikalliset asukkaat ovat purkaneet turhautumistaan, kun ulkomaalaiset ovat poimineet liian läheltä kylien perinteisiä marjapaikkoja. Lisäksi kirjoituksissa on myös epäilty ulkomaisten poimijoiden sotkevan luontoa.

Tarkoitus turvata vanhusten ja lasten marjapaikat Tehdyllä sopimuksella ei haluta varata poimintapaikkoja suomalaisille ammattipoimijoille, sanoo Leppäjärvi. Hän korostaa että nyt suojataan kylien ja talojen lähialueet vanhuksille ja lapsiperheille. Kyläyhdistys ja marjanvälittäjä neuvottelevat kulloisenkin kylän suojattavat alueet. Samalla asukkaille kerrotaan mistä maasta poimijat ovat ja mitä kieltä puhuvat. Näillä säännöillä ja yhteistyöllä halutaan estää ulkomaalaisten poimijoiden ja paikallisten asukkaiden väliset konfliktit. Leppäjärvi uskoo, että lähivuosina maamme metsissä on nykyistä paljon enemmän ulkomaisia poimijoita. Ulkomaalaisten valmennus aloitettu Marjanvälittäjät ja kyläyhdistyksen edustajat tapasivat tiistaina Rovaniemellä. Parituntisen tapaamisen aikana osapuolet kävivät läpi pelisääntöjä ja yhteistoimintaa. Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kriston mukaan yhteistoimintasopimuksen mukainen ulkomaalaisten valmennus Suomen oloihin on jo aloitettu. - Meillä oli Thaimaassa koulutustilaisuus, johon osallistuivat kaikki tänne tulevat poimijat, korostaa Kristo. Thaimaalaiset saivat opastusta Suomen lainsäädännöstä, tavoista ja erityisesti siisteydestä. Yhteistoimintasopimuksen mukaan yritykset sitoutuvat antamaan ulkomaalaisille poimijoille ohjeita maamme liikennekulttuurista ja liikennesäännöistä. Monet yritykset ovat näet hankkineet poimijoiden käyttöön kymmeniä erilaisia ajoneuvoja. Sopimus 150 kylän ja neljän yrityksen kanssa Puheenjohtaja Eija Leppäjärvi uskoo, että yhteistoiminta pelaa vasta vuoden kuluttua täydessä laajuudessaan. Hänen mukaansa marjanpoimintasopimus tehdään noin 150 kylän ja neljän eri yrityksen kanssa. Ensi viikonloppuna alkavaan marjastussesonkiin osallistuu koko maassa noin 4 000 ulkomaalaista poimijaa. Puolet poimijoista tulee Thaimaasta, loput muista Kaukoidän maista, Venäjältä ja Ukrainasta. Suurin osa matkaa Itä- ja Pohjois-Suomeen lähinnä muutaman yrityksen poimijoiksi. Lapin Lihan ensimmäinen 35 marjanpoimijan ryhmä saapuu sunnuntaina Thaimaasta. Toisen suuren välittäjän Riitan Herkun poimijat tulevat myös ensi viikonloppuna, Thaimaasta ja Vietnamista. Yritykset majoittavat poimijat omistamilleen entisille kyläkouluille. Viranomaiset ovat tehostaneet marjanpoimintaa harjoittavien yritysten valvontaa. Jukka Kristo kertoo että nyt yritykset tekevät yhteistyötä ulkoministeriön, sisäministeriön, Rajavartiolaitoksen, paikallispoliisin, keskussairaalan ja terveyskeskusten kanssa. Nämä saavat tiedon kulloikin alueella olevista poimijoista ja esimerkiksi heidän vakuutuksistaan. YLE Uutiset

Tarkoitus turvata vanhusten ja lasten marjapaikat Tehdyllä sopimuksella ei haluta varata poimintapaikkoja suomalaisille ammattipoimijoille, sanoo Leppäjärvi. Hän korostaa että nyt suojataan kylien ja talojen lähialueet vanhuksille ja lapsiperheille. Kyläyhdistys ja marjanvälittäjä neuvottelevat kulloisenkin kylän suojattavat alueet. Samalla asukkaille kerrotaan mistä maasta poimijat ovat ja mitä kieltä puhuvat. Näillä säännöillä ja yhteistyöllä halutaan estää ulkomaalaisten poimijoiden ja paikallisten asukkaiden väliset konfliktit. Leppäjärvi uskoo, että lähivuosina maamme metsissä on nykyistä paljon enemmän ulkomaisia poimijoita. Ulkomaalaisten valmennus aloitettu Marjanvälittäjät ja kyläyhdistyksen edustajat tapasivat tiistaina Rovaniemellä. Parituntisen tapaamisen aikana osapuolet kävivät läpi pelisääntöjä ja yhteistoimintaa. Lapin Lihan toimitusjohtaja Jukka Kriston mukaan yhteistoimintasopimuksen mukainen ulkomaalaisten valmennus Suomen oloihin on jo aloitettu. - Meillä oli Thaimaassa koulutustilaisuus, johon osallistuivat kaikki tänne tulevat poimijat, korostaa Kristo. Thaimaalaiset saivat opastusta Suomen lainsäädännöstä, tavoista ja erityisesti siisteydestä. Yhteistoimintasopimuksen mukaan yritykset sitoutuvat antamaan ulkomaalaisille poimijoille ohjeita maamme liikennekulttuurista ja liikennesäännöistä. Monet yritykset ovat näet hankkineet poimijoiden käyttöön kymmeniä erilaisia ajoneuvoja. Sopimus 150 kylän ja neljän yrityksen kanssa Puheenjohtaja Eija Leppäjärvi uskoo, että yhteistoiminta pelaa vasta vuoden kuluttua täydessä laajuudessaan. Hänen mukaansa marjanpoimintasopimus tehdään noin 150 kylän ja neljän eri yrityksen kanssa. Ensi viikonloppuna alkavaan marjastussesonkiin osallistuu koko maassa noin 4 000 ulkomaalaista poimijaa. Puolet poimijoista tulee Thaimaasta, loput muista Kaukoidän maista, Venäjältä ja Ukrainasta. Suurin osa matkaa Itä- ja Pohjois-Suomeen lähinnä muutaman yrityksen poimijoiksi.

Lapin Lihan ensimmäinen 35 marjanpoimijan ryhmä saapuu sunnuntaina Thaimaasta. Toisen suuren välittäjän Riitan Herkun poimijat tulevat myös ensi viikonloppuna, Thaimaasta ja Vietnamista. Yritykset majoittavat poimijat omistamilleen entisille kyläkouluille.

Viranomaiset ovat tehostaneet marjanpoimintaa harjoittavien yritysten valvontaa. Jukka Kristo kertoo että nyt yritykset tekevät yhteistyötä ulkoministeriön, sisäministeriön, Rajavartiolaitoksen, paikallispoliisin, keskussairaalan ja terveyskeskusten kanssa. Nämä saavat tiedon kulloikin alueella olevista poimijoista ja esimerkiksi heidän vakuutuksistaan.