Kiven veljekset saavat Tsuumilta kyytiä

Aleksis Kiven klassikkoromaani Seitsemän veljestä on saanut uuden tulkinnan. Teosta tuulettaa nykykansantanssiryhmä Tsuumi, jonka musikaalin mitat täyttävä esitys sai ensi-iltansa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla sunnuntaina.

kulttuuri

Esityksen ohjaaja ja dramaturgi Vesa Tapio Valo sanoo klassikon antaneen tekijöilleen vapaat kädet.

- Kiven kirja on sitä nerokas kirja, että kun sen lukee vaikkapa viiden vuoden välein, niin se on aina eri teos. Se ei itseasiassa kerro 1800-luvusta, vaan meidän tulevaisuudestamme.

Veljesten yhteisöllisyys ja herkkyys nousevat teoksessa päärooliin. Koreografille Kiven teos oli valmista liikettä.

- Siinä on tietylainen rytmi ja se polkee eteenpäin aikamoisella voimalla, koreografi Samuli Nordberg kertoo.

Esityksessä sekoitetaan kansanmusiikkiin ja tanssiin ronskisti niin sirkusta kuin draamaakin. Esiintyjien rivistöä täydentävät muun muassa Cirque du Soleil'n riveissä maailmaa kiertäneet taitelijat Pauliina Räsänen ja Vjatšeslav Volkov.

Nimekkäin esiintyjä lienee kuitenkin eläkeellä oleva nykytanssin pioneeri Maria Wolska, joka tanssii veljesten äidin roolin. Toisin kuin Kiven romaanissa, äiti jää kummittelemaan poikien elämään vielä kuolemansa jälkeen.

- Äiti jää uusavuttomien poikien rinnalle elämään, sillä hän ei usko poikien pärjäävän, kertoo dramaturgi Vesa Tapio Valo.

Seitsemän veljestä on Tsuumin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistuotanto. Sitä esitetään Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla lauantaihin asti. Sen jälkeen teos matkaa Täydenkuun Tansseihin Pyhäsalmelle.

Lähteet: YLE Uutiset