Muinaisista luista etsitään apua tuberkuloosin nujertamiseen

Lähi-idästä löytyneistä 6 000 vuotta vanhoista luista toivotaan apua tuberkuloosin vastaisessa taistelussa. Luut löytyivät puoli vuosisataa sitten Jerikon kaupungista palestiinalaisalueelta. Ne ovat lojuneet unohdettuina Sydneyn yliopistossa Australiassa, jonne kaivausten australialainen johtaja oli ne tuonut.

Ulkomaat

Kun laatikot löytyivät, palestiinalais-israelilais-saksalainen tutkimusryhmä otti selvittääkseen, mitä luut voivat kertoa nykyajan lääketieteelle.

Tutkijat yrittävät päästä muun muassa pitaalin ja malarian jäljille, mutta ennen muuta tutkitaan tuberkuloosia. Se on maailman tappavin bakteeritauti. Siihen kuolee arviolta kolme miljoonaa ihmistä vuodessa, ja uusia kantoja kehittyy edelleen.

Tuberkuloosin alkujuuria kannattaa etsiä juuri Jerikosta, sillä taudin uskotaan siinneen Välimeren, Persianlahden ja Punaisenmeren välisellä alueella 9 000 - 10 000 vuotta sitten. Jeriko, yksi maapallon vanhimmista tunnetuista kaupungeista, syntyi samoihin aikoihin. Kaupunkina se tarjosi sopivat olosuhteet ihmisestä ihmiseen leviävien tautien kehittymiselle.

Tutkijat pystyvät luulöytöjen perusteella selvittämään, miten ensimmäiset ahtaissa oloissa asuneet ihmiset sairastuivat ja miten se vaikutti sekä heidän että mikrobien perimään. Alustavien tutkimusten perusteella luista löytyy kylliksi DNA:ta tutkijoiden tarkoituksiin.

Israelilaisia tutkijoita johtava Jerusalemin heprealaisen yliopiston professori Mark Spigelman on aiemmin tehnyt samanlaista salapoliisityötä muun muassa Unkarissa. Hän uskoo, että Jerikon löytöjen perusteella on ennustettavissa, millaiseksi tuberkuloosi on kehittymässä. Viime kädessä tiedoista saataisiin apua sairastuneiden hoitoon ja tartuntojen estämiseen.

Saksan tiedesäätiön rahoittamat tutkimukset auttavat samalla palestiinalaisia perustamaan oman DNA-laboratorion al-Qudsin yliopistoon.

YLE Uutiset