1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenet tuhannet muistaneet Venäjän tsaariperhettä

Venäjällä kymmenettuhannet ihmiset ovat osallistuneet 90 vuotta sitten surmatun Venäjän viimeisen tsaarin ja hänen perheensä muistojuhlaan. Tsaari Nikolai II, hänen vaimonsa ja viisi lastaan ammuttiin Jekaterinburgissa Uralilla vuonna 1918.

Ulkomaat

Pyhiinvaeltajat osallistuivat yön messuun ja vaelsivat surmapaikalle rakennetulta kirkolta alueelle, jonne bolshevikkipartio piilotti vainajat veriteon jälkeen.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan muistoseremoniaan osallistui jopa 50 000 ihmistä. Bolshevikkivallankumous synnytti Neuvostoliiton. Valtion romahdettua ja ortodoksikirkon toiminnan elvyttyä vuosien mittaan tsaariperhe julistettiin pyhimyksiksi vuonna 2000. Tsaari Nikolai II:n, keisarinna Aleksandran ja heidän kolmen tyttärensä, Olgan, Tatjanan ja Anastasian jäännökset tunnistettiin ja heidät haudattiin uudelleen Pietariin vuonna 1998. Keskiviikkona viranomaiset varmistivat, että myös tsaarin ainoan pojan, 13-vuotiaana surmatun kruununprinssi Aleksein ja hänen sisarensa Marian henkilöllisyys on varmistettu DNA-testein. AP

Lue seuraavaksi