1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravitsemusasiantuntija ei suosittele Atkinsin dieettiä

Suomalainen ravitsemusasiantuntija kiistää, että niin sanottu Atkinsin dieetti olisi suositeltava tapa laihduttaa. Arvostetusta The New England Journal of Medicine -lehdestä levisi torstaina maailman uutisiin israelilainen tutkimus, jonka mukaan kasvispainotteinen mutta hiilihydraatteja välttävä Atkinsin dieetti on tehokkain ja terveellisin tapa hoikistua.

Kotimaan uutiset

Tutkija Merja Paturi Kansanterveyslaitoksen ravitsemusyksiköstä ei lähtisi suosittelemaan Atkinsin dieettiä yksittäisen tutkimuksen perusteella.

- Fakta on, että kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu, oli dieetti sitten Atkins tai joku muu. Aiempien tutkimusten valossa Atkins-ruokavaliosta ei ole etua, enkä ravitsemusterapeutin työssäni suosittele sitä asiakkailleni, Paturi linjaa.

Saavutettuja tuloksia hankala säilyttää Asiantuntijan mielestä vähähiilihydraattisen erikoisruokavalion ongelmana on myös se, että se eroaa tavanomaisesta syömisestä radikaalisti. Tällöin mahdollisesti saavutettuja tuloksia on vaikea säilyttää. Toisaalta erikoisruokavalion noudattaminen saattaa antaa esimerkiksi lapsille vääränlaista laihduttamisen mallia. - Laihduttamisesta ei pidä tehdä numeroa, tutkija painottaa. Painonhallintaan Paturi suosittelee niin sanottua voiton maksimointia, eli pohdintaa siitä, miten pienimmillä syömisen muutoksilla saadaan aikaan parhaat tulokset. Tämä tarkoittaa eri ihmisillä erilaisia ruokavalion muutoksia. Omaa syömistään voi itse miettiä, ja tarvittaessa apua voi hakea ravitsemusterapeutilta. Israelissa tutkittiin kolmea dieettiä The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistu israelilaisen Negevin yliopiston tutkimus tutki kolmea erilaista laihdutusruokavaliota kahden vuoden ajan. Loppuun saakka mukana olleita koehenkilöitä tutkimuksessa oli yli 250. Osa heistä noudatti vähähiilihydraattista, kasvispainotteista Atkins-dieettiä, osa Välimeren diettiä ja osa Amerikan sydänyhdistyksen suosittelemaa vähärasvaista ruokavaliota. Kasvispitoisella Atkins-dieetillä laihduttiin kahdessa vuodessa keskimäärin 5,5 kiloa, kalaa, kasviksia ja oliiviöljyä sisältävällä Välimeren dieetillä 4,6 kiloa ja vähärasvaisella ruokavaliolla 3,3 kiloa. Tutkimuksen lopussa kasvis-Atkinsia noudattaneilla kolesterolitaso oli yllättäen parempi kuin vähärasvaista ruokavaliota syöneillä. Keskimääräinen aloituspaino koehenkilöillä oli 90 kilon tuntumassa. Kiistellyssä Atkinsin dieetissä jätetään kokonaan pois esimerkiksi leivät, pullat, makeiset, peruna ja riisi. Tiukimmillaan ruokavalio perustuu siihen, että ihmisen keho päätyy hiilihydraattien puutteessa niin sanottuun ketoosiin eli tilaan, jossa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden määrä veressä on koholla. Ketoosi on normaalioloissa elimistön keino selviytyä tilapäisen ravinnonpuutteen yli.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi